ΕΘΝΙΚΑ

Ηχηρή απάντηση Ελλάδας σε Τουρκία: Προστατεύουμε την κυριαρχία μας

Ηχηρή απάντηση Ελλάδας σε Τουρκία: Προστατεύουμε την κυριαρχία μας
Ξεκάθαρη, αταλάντευτη και απόλυτα σοβαρή η θέση της Αθήνας απέναντι στον τουρκικό παραλογισμό, τις απειλές και τις προκλήσεις επί του πεδίου.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διπλωματικές πηγές καταδίκασαν τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα – σε αντίθεση με την Τουρκία – δεν επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα, πλην όμως θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο» τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο. Τόσο με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, όσο και με υπερπτήσεις και παραβιάσεις. Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν νέες απειλές που εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η Άγκυρα απειλεί την Αθήνα λέγοντας πως όσο δεν ασχολείται με την Τουρκία δεν θα έχει πρόβλημα αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η πλευρά Ερντογάν βγάζει άναρθρες πολεμικές κραυγές, με την Αθήνα να τηρεί την ίδια σοβαρή και σταθερή στάση. Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων εξηγούν πως η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είναι η σαφής απάντηση της Ελλάδας στον παραλογισμό, την επιθετική ρητορική, τις απειλές και τις ενέργειες που βάζουν φωτιά στο Αιγαίο από πλευράς της Τουρκίας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη Μακρόν για τα ελληνοτουρκικά

Εν μέσω των απειλών της Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις