ΕΘΝΙΚΑ

Νέο προκλητικό δημοσίευμα Milliyet, οι Τούρκοι απειλούν ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν

Νέο προκλητικό δημοσίευμα Milliyet, οι Τούρκοι απειλούν ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν
Associated Press

Μέρισμα από τα κοιτάσματα του Αιγαίου διεκδικεί η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Τουρκία δεν ζητά από κανέναν να φωνάξει τις θέσεις της, όπως δεν επιδιώκει να διεκδικήσει μόνη της όλους τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει αρθρογράφος της τουρκικής Milliyet, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο ίδιος συνεχίζει: «Το μόνο που ζητάμε είναι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων και η Ελλάδα, που δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ναυτικού δικαίου που παρέχονται στις αρχιπελαγικές χώρες. Θα είναι αρκετό για την ειρήνη αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ σταθούν στο πλευρό όχι της Τουρκίας αλλά του διεθνούς δικαίου».

Ο αρθρογράφος της Milliyet τιτλοφορεί το άρθρο του «Έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος» και αναφέρεται σε διάφορα σενάρια για την έκβαση της επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ακριβές πρόγραμμα του Άντονι Μπλίνκεν, δεν έχει γίνει γνωστό, όμως ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουαρίου. Ο αρθρογράφος της Milliyet αναφέρει ακόμα «Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί την Ελλάδα. Αν όμως ο Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δώσει και το ‘πράσινο φως’ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένες ακτές της Κρήτης, αν προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ΤΔΒΚ, με την άδεια που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση».

Σχετικές ειδήσεις

Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» που έσπασε και απειλεί τους πάντες – Κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων

Ερντογάν: Κατασκευάζει μουσείο για τον εαυτό του στην Κωνσταντινούπολη

Ιμπεριαλιστικό παραλήρημα Ερντογάν με αναφορές και στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης