ΕΘΝΙΚΑ

Τη Δευτέρα η επιστολή των ΗΠΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα F-35

Τη Δευτέρα η επιστολή των ΗΠΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα F-35

Ξεκινάει άμεσα η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αγοράς των μαχητικών F-35 από τη χώρα μας.

Tη Δευτέρα θα αποσταλεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η απάντηση (Letter Of Acceptance-LOA) στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F-35 καθώς και για άλλα οπλικά συστήματα.

Πρόκειται για το Draft ουσιαστικά, που σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αναμένεται να καταστεί επίσημο έγγραφο έπειτα από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα υπάρχει η τελική έγκριση από το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Π.Α. είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2022 και η έως τώρα καθυστέρηση της απάντησης σχετιζόταν σαφέστατα με το μέχρι πρότινος αδιέξοδο στο παζάρι Ουάσιγκτον – Αγκυρας για την αποδέσμευση του πακέτου αναβάθμισης υφιστάμενων και αγοράς νέων F-16 για την τουρκική αεροπορία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Tο ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τα όσα συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντησή τους στην Κρήτη.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση χαρακτηρίζεται «ειλημμένη» ήδη πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, με τον χρόνο αποστολής της LOA να έχει μπει, το προηγούμενο διάστημα, και αυτό, στο διπλωματικό παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη LOA που αναμένει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνονται το κόστος των μαχητικών, η συντ.ρηση και υποστήριξη τους και η εκπαίδευση των χειριστών.

Όσο για τον τελικο αριθμό των αεροκαφών, αυτός θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις, με βάση τα οικονομικά της χώρας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Ενδέχεται αυτά να ανέλθουν σε 12 αντί για 20.

Σε πανικό οι Τούρκοι για τα F-35 - «Αν χτυπήσουμε τη Λάρισα, θα είναι άχρηστα»!

Σε μια θεωρητική συζήτηση η οποία είχε συγκαλυμμένη την απειλή προς την Ελλάδα, προχώρησαν ο παρουσιαστής του Haberturk και ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας, Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου.

Όταν ο μεν πρώτος αναρωτήθηκε για την σύγκριση ανάμεσα στα αναβαθμισμένα F-16 που έχει η Τουρκία και στα «γαλανόλευκα» F-35, τότε ο δεύτερος απάντησε πως αν χτυπηθεί το αεροδρόμιο που θα τα φιλοξενήσει, πχ η Λάρισα, τότε θα είναι... άχρηστα!

«Εμείς κάνουμε τη σύγκριση των F-35 με τα F-16 καθώς στην Ελλάδα θα παρχωρηθούν F-35 ενώ στην Τουρκία F-16. Aναρωτιόμαστε ποιο είναι καλύτερο. Δηλαδή είναι καλύτερα να έχει κάποιος εκσυγχρονισμένο F-16 ή μήπως F-35; Ποιο είναι καλύτερο σε επίπεδο μάχης;», είπε ο παρουσιαστής του Haberturk, Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, και μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας, Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου απάντησε: «Κάνετε μια ερώτηση που η απάντηση πρέπει να έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες», με τον Ερσόι να επανέρχεται, λέγοντας: «Να σας ρωτήσω απλά όπως το λέγαμε κάποτε μικροί. Ποιο πλακώνει στο ξύλο το άλλο;».

Ο Τοκμάκογλου απάντησε: «Καλά τα λέτε, όμως ο πόλεμος δεν είναι τόσο απλό θέμα. Να σας εξηγήσω. Ας υποθέσουμε πως οι Έλληνες παρέλαβαν τα F-35 και τα μετέφεραν στην βάση της Λάρισας. Κι εσείς πάτε και προκαλείτε πλήγμα στον διάδρομο απογείωσης της Λάρισας. Ε τότε τι θα τα κάνει η Ελλάδα τα F-35; Τα F-35 είναι σαν ρομπότ. Ουσιαστικά μπροστά σας δεν έχετε μόνο ένα αεροσκάφος αλλά ένα ρομπότ που έχει διασύνδεση με άλλα ρομπότ. Δηλαδή όταν έρθετε αντιμέτωπο με το F-35 δεν έχετε απέναντι σας μόνο αυτό το αεροσκάφος αλλά όλα τα αεροσκάφη που επικοινωνούν και είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους και τα F-35 και τα υπόλοιπα. Δηλαδή στην πραγματικότητα απέναντι σας δεν έχετε μόνο ένα F-35 αλλά εκατοντάδες αεροσκάφη».