ΕΘΝΙΚΑ

Κεφαλογιάννης: «Στόχος η μετατροπή της θητείας-«αγγαρείας» σε θητεία-ευκαιρία»

Κεφαλογιάννης: «Στόχος η μετατροπή της θητείας-«αγγαρείας» σε θητεία-ευκαιρία»

Ριζικές αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε σημερινή του συνέντευξη, στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

Ο υφυπουργός ανέφερε:

Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και το πρόγραμμα «Θητεία – Ευκαιρία» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Στόχος, όπως έχει πει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, είναι η μετατροπή της θητείας-«αγγαρείας» σε θητεία-ευκαιρία. Με την μεταρρύθμιση αυτή επιδιώκουμε ο νέος στρατεύσιμος, εκτός από την στρατιωτική εκπαίδευση, να αποκτά χρήσιμες δεξιότητες για τον μετέπειτα επαγγελματικό του βίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν, κυρίως, μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς. Μέσα από αυτά, οι νέοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό για χρήση, στον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα. Ειδικότητες όπως, ναυαγοσώστης – αρκετοί Δήμοι στη χώρα μας το καλοκαίρι ζητούν για τις παραλίες –, χειριστές μηχανημάτων, αλλά και κρίσιμες ειδικότητες σχετικές με την πολιτική προστασία και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Για τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και Τμήματος Πληροφορικής στη Σ.Σ.Α.Σ.

Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση Κοινού Σώματος Πληροφορικής, είναι ότι, πλέον, ο σύγχρονος Αξιωματικός είναι ταυτόχρονα επιστήμονας. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν σε βάθος γνώση του αντικειμένου της πληροφορικής. Το καινούριο Σώμα θα έχει δύο διευθύνσεις, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο τομέας αυτός τα επόμενα χρόνια θα συναντάται όλο και περισσότερο στους σύγχρονους στρατούς.

Σήμερα διαθέτουμε εξειδικευμένους Αξιωματικούς, με σπουδές, κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο αντικείμενο της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα, το οποίο θα δημιουργούσε συνέργειες μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Στην ουσία προχωρούμε σε ομογενοποίηση των διαδικασιών, αλλά κυρίως των ικανοτήτων των Ελλήνων Αξιωματικών. Στο πλαίσιο αυτό θα ιδρυθεί Τμήμα Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη που θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, όπως εξήγησε ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για το Κέντρο Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Όσον αφορά την ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας, καθώς και τις αλλαγές που θα γίνουν στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή τη Σχολή Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Για το Κέντρο Καινοτομίας, υπάρχει ήδη αρχικό κεφάλαιο, ύψους 25 εκ. ευρώ, που θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης εταιρειών για την ανάπτυξη αντίστοιχων οπλικών συστημάτων, για τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέραν του ότι θα είναι «ο πελάτης» θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών. Ενσωματώνουμε χαρακτηριστικά του «ισραηλινού μοντέλου», που έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο σύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογία αιχμής. Σε λίγα χρόνια από τώρα, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα πραγματικό πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.