ΕΘΝΙΚΑ

Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας προς Τουρκία: Στηρίζουμε απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας προς Τουρκία: Στηρίζουμε απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών

Στη γνωστή προκλητική ρητορική της επιστρέφει η Άγκυρα, στη σκιά των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων για τον Τούρκο πρόεδρο και ενόψει της συνάντησης του σε περίπου έναν μήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή τη φορά αφορμή είναι τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να θέτει θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, προκαλώντας την ηχηρή απάντηση της Αθήνας.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί την ηχηρή απάντηση της Ελλάδας μετά την αμφισβήτηση το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προσθέτει επίσης ότι «η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τουρκία έθεσε ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Με σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στα πλαίσια του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Σχετικές ειδήσεις