Έρογλου: Στο «ύστατο σημείο» οι προτάσεις της τ/κ πλευράς

Newsbomb

Με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου συναντήθηκε εκ νέου σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ ανέφερε ότι θα έχει νέα συνάντηση με την ε/κ πλευρά το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο κ. Έρογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά παρέδωσε το απόγευμα μια εποικοδομητική πρόταση αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν. Ανέφερε ότι δεν έλαβε σήμερα κάποια πρόταση από την ε/κ πλευρά ενώ είπε ότι η τ/κ πλευρά επέδωσε την έκτη πρότασή της. «Η τ/κ πλευρά έχει φτάσει στο ύστατο σημείο που μπορεί» είπε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έρογλου, που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησαν για την πρόοδο σε σχέση με την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί εκ νέου και με την ε/κ πλευρά το απόγευμα και «θα δούμε πως θα πάει».

Ανέφερε εξάλλου ότι και οι δύο πλευρές εκπονούν διάφορες ιδέες και προτάσεις και ότι αποστέλλουν μηνύματα η μια στην άλλη.

«Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα» είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, προσθέτοντας ότι «βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ανέφερε επίσης ότι θα έχει και άλλες επαφές αύριο, Παρασκευή, πριν αποχωρήσει από το νησί.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι εφικτή μια συμφωνία ως προς το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ελπίζει πως ναι, συμπλήρωσε όμως ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ο ίδιος, συμπλήρωσε, δεν θα αργήσει να επιστρέψει στην Κύπρο και ανέφερε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις με τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Ο Ντερβίς Έρογλου προέβη επίσης σε δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης, λέγοντας ότι ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε με τον τ/κ διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ και την ομάδα του το πρωί, συνεχίζοντας τις προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι κάλεσε τον κ. Ντάουνερ σε συνάντηση το απόγευμα για να αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Είπε εξάλλου ότι η ε/κ πλευρά κατέστησε το κοινό ανακοινωθέν προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι συμφωνούν με τον κ. Ντάουνερ ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη, εξαιτίας, όπως είπε, των απαιτήσεων και εμποδίων που θέτει η ε/κ πλευρά.

Ανέφερε επίσης ότι καταβάλει προσπάθειες για το κοινό ανακοινωθέν τις τελευταίες εβδομάδες και ότι οι όποιες δυσκολίες δεν οφείλονται στη στάση της τ/κ πλευράς. Θα ήταν δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα σύντομο κείμενο, σε μερικές ημέρες ή ακόμη και ώρες, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, εντούτοις είπε ότι οι δυσκολίες συνεχίζονται για δύο μήνες.

Συνέχισε λέγοντας ότι το χρονικό περιθώριο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδόν εκπνέει και ότι «η μπάλα βρίσκεται στην ε/κ πλευρά».

«Εφόσον ο κ. Αναστασιάδης επιζητεί λύση, θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων], διαφορετικά αν δεν θέλει, να το πει» είπε ο κ. Έρογλου.

Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχει θέληση για συμφωνία από τις δύο πλευρές, μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς την ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος, είπε όμως ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει σε αυτό.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί «σχεδίου Μπαν Κι-Μούν» ο κ. Έρογλου είπε ότι η λύση θα είναι κυπριακή και δεν θα επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ισχύει διότι απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο «Σχέδιο Μπαν», ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την Άγκυρα είναι συνεχής.

Τέλος είπε ότι δεν προγραμματίζει συνάντηση την Παρασκευή με τον κ. Ντάουνερ, πιθανώς όμως να συναντηθεί με τον κ. Ερτούγ.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved