ΕΘΝΙΚΑ

Ντάουνερ: Ενημερώνει την Τετάρτη το ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ντάουνερ: Ενημερώνει την Τετάρτη το ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Στη Νέα Υόρκη αναμενόταν χθες βράδυ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να ενημερώσει προφορικά την Τετάρτη στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με όσα έχουν γίνει στο πλαίσιο των όρων εντολής της αποστολής καλών υπηρεσιών.

Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη θα ενημερωθούν και από την ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπατενχάιμ, για θέματα της ειρηνευτικής δύναμης. Σήμερα θα γίνει συνάντηση του προέδρου του Σ.Α. με τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εν αναμονή της ενημέρωσης του ειδικού συμβούλου έχει καθυστερήσει η παρουσίαση από τη βρετανική αντιπροσωπεία του προσχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του οποίου η υιοθέτηση είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 28 Ιανουαρίου.

Στη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Ντάουνερ θα έχει συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας και μέλη της ομάδας του που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, καθώς και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων.

Ερολγου

Από την ημέρα που αναχώρησε από την Κύπρο ο κ. Ντάουνερ, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από μέρους της Γραμματείας του ΟΗΕ για το πώς θα κινηθεί η ενημέρωση. Ωστόσο καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε ότι οι προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού για να λυθεί η εμπλοκή στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος δεν έχουν σταματήσει. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι σ` αυτές δεν έχει άμεση εμπλοκή ο κ. Ντάουνερ. Συμπλήρωσαν ακόμη πως το θέμα της συμφωνίας σ` ένα σύντομο κείμενο το έχει ουσιαστικά απορρίψει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το παιγνίδι εντυπώσεων που παίζει η Άγκυρα, με τις διάφορες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δημιουργώντας στρεβλή εικόνα και στα Ηνωμένα Έθνη και σε διεθνείς πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα διαμειφθέντα στη συνάντηση Βενιζέλου - Κέρι, την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Παρά το ότι η συζήτηση του Κυπριακού διήρκεσε ελάχιστα, όπως ανέφερε υψηλή πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τον κ. Βενιζέλο να πείσει τη Λευκωσία να δεχθεί μία από τις προτάσεις Ντάουνερ για το κοινό ανακοινωθέν.

νταβουτογλου

«Ο κ. Ντάουνερ έχει παρουσιάσει διάφορες προτάσεις, ας δεχθούν οι Ελληνοκύπριοι μία από αυτές για να προχωρήσει η διαδικασία», φέρεται σύμφωνα με την ίδια πηγή να είπε ο Τζον Κέρι.

Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία διευκρίνισε πως ο κ. Ντάουνερ - με εξαίρεση το Σεπτέμβριο που παρουσίασε κάποιες ιδέες τις οποίες δεν αποδέχθηκε η ε/κ πλευρά και λόγω του ότι προτάθηκαν από τον ίδιο, δημιουργούσαν την εντύπωση σαν να βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι αντιμέτωποι με τα Ηνωμένα Έθνη - απλά μεταφέρει προτάσεις της μίας πλευράς στην άλλη.

Η τελευταία πρόταση στο τραπέζι κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου και την απέρριψε η τουρκοκυπριακή. Ενώ στις 14 Δεκεμβρίου, καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ντάουνερ διαβίβασε πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που απορρίφθηκε.

"Το πρόβλημα είναι πως πολλοί μιλούν εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ωστόσο στο τέλος οι προτάσεις δεν έχουν την έγκριση του κ. Έρογλου", ανέφερε η ίδια πηγή στη Λευκωσία, παραπέμποντάς και σε σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, από το Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης

Έρογλου: Δεν έχει καθορισθεί ραντεβού με τον Ντάουνερ

Έρογλου: Να συμπεριφερθούμε έξυπνα στις διαπραγματεύσεις

Έρογλου: Αν θέλουν οι Κύπριοι το πρόβλημα λύνεται σε 3 μήνες