ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Να συμπεριφερθούμε έξυπνα στις διαπραγματεύσεις

Έρογλου: Να συμπεριφερθούμε έξυπνα στις διαπραγματεύσεις

«Οι νέες γενιές έχει σημασία να ξέρουν καλά την ιστορία «και αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι για εχθρότητα ή υποκίνηση, αλλά για μια πραγματική ειρήνη, την ασφάλεια, την κυριαρχία και την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, σε εκδήλωση μνήμης του Φαζιλ Κιουτσιούκ.

Όπως υποστηρίζει, ο Φαζίλ Κιουτσιούκ και ο Ραούφ Ντενκτάς οδήγησαν τους Τουρκοκυπρίους από κοινότητα στο «κράτος».

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να συμπεριφερθούμε έξυπνα. Στόχος των Ε/κ είναι η ελευθερία μας, η κυριαρχία μας, τα εδάφη μας, η ασφάλειά μας. Λέγοντας μια και μόνο κυριαρχία, με την πληθυσμιακή υπεροχή οδεύουν όταν έρθει η μέρα να μας καταδυναστεύσουν και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είναι υπέρ της δημιουργίας ενώ νέου συνεταιρικού κράτους. Κανείς να μην μας κατηγορεί για πεσιμισμό γιατί αυτό αποδεικνύουν τα όσα ζούμε εδώ και 50 χρόνια, και επιπλέον από το 1950 μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου ο πρώην Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας στο τελευταίο χάρτη που είχε ετοιμάσει ζητούσε παραπάνω εδάφη από τους Τ/κ από εκείνα στο σχέδιο Ανάν, ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλή έλαβε απόφαση τοποθετούμενη εναντίον της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας και τόνισε ότι θα απορριφθεί οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.

«Πρέπει να σκεφτούμε πού μπορούμε να φτάσουμε με την ε/κ πλευρά. Αυτό το πήγαινε έλα πρέπει να αξιολογήσουμε που μας πάει. Είμαστε υποχρεωμένοι να σερνόμαστε πίσω από αυτή σκληρή στάση της ε/κ πλευράς, να υποχωρούμε για να τους μεταπείσουμε; Την πολιτική μας την αναπτύσσουμε με βάση τις επιθυμίες του λαού μας βεβαίως και συνεχίζουμε να αναζητούμε μια συμφωνία ενεργώντας με βάση την υπάρχουσα κατάσταση».

Ξέρει συνέχισε, τον παλμό του τ/κ «λαού», λέγοντας πως οι Τ/κ θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι στα δικά τους εδάφη με τη δική τους βούληση και να έχουν μια σταθερή και υγιή σχέση με την «μητέρα» Τουρκία.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Έρογλου: Δεν έχει καθορισθεί ραντεβού με τον Ντάουνερ

Έρογλου: Oι Ελληνοκύπριοι παίζουν παιχνίδι τακτικής