ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος Υπουργός ΕΕ: Θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού

Τούρκος Υπουργός ΕΕ: Θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού

Αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη επιθυμία για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποσκίρ.

O κ. Μποσκίρ επεσήμανε ότι ο παράγοντας νερό, ενέργεια και οικονομική κρίση θα είναι σημαντικοί για την εξασφάλιση λύσης. Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στο εξής δεν θα δεχτούν κανένα αίτημα που έχει την εικόνα του εκβιασμού σε σχέση με την Κύπρο στη διαδικασία για την ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ τόνισε ότι το κυπριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι η αίσθηση του είναι πως αυτή τη φορά υπάρχει μία μεγάλη επιθυμία για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

"Πραγματοποιήθηκαν δύο βασικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Τουρκία, με αγωγό, εξασφαλίζει νερό στο νησί. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ε/κ πλευρά.

Επίσης για τα αποθέματα φυσικού αερίου, που λέγεται ότι βρέθηκαν, εάν είναι στο ποσοστό που λέγεται, η διανομή στην παγκόσμια αγορά θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας. Αυτά προέκυψαν ως νέοι σημαντικοί παράγοντες. Από την άλλη, απέναντι "σε μία Ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου, που έχει χρεοκοπήσει, υπάρχει ένας γίγας όπως η Τουρκία με όλες τις δυνατότητές της και τη συμβολή που μπορεί να εξασφαλίσει στο νησί. Έχω τη γνώμη ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες θα είναι πολύ σημαντικοί στο θέμα της εξασφάλισης λύσης" συνέχισε ο Βολκάν Μποσκίρ.

Για τη σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Άγκυρα κράτησε πάντα σε ξεχωριστά καλάθια τη διαδικασία για την ΕΕ και την επίλυση του Κυπριακού. "Αυτοί που επιθυμούν να κάνουν έναν τέτοιο συσχετισμό, δεν έχουν καμία ορθολογική εικόνα. Εμείς, εδώ και τόσα χρόνια, εξαιτίας της Κύπρου, φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε ν' ανοίξουμε 18 κεφάλαια. Στο εξής δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε κανένα αίτημα, που θα έχει την εικόνα του εκβιασμού σε σχέση με την Κύπρο στη διαδικασία για την ΕΕ", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Βολκάν Μποσκίρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία παρά την απόφαση της ΕΕ άνοιξε από μόνη της τα κεφάλαια. "Η ΕΕ, αν θέλει ανοίγει τα κεφάλαια, αν θέλει δεν τ' ανοίγει.Εμείς όταν κλείσουμε όλα τα κεφάλαια, αν υπάρχουν κεφάλαια που δεν άνοιξε η ΕΕ, είναι δικό της θέμα. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο θα μας εξαναγκάσει, με πίεση, η Κύπρος να κάνουμε στη διαδικασία για την ΕΕ".

Όπως είπε, όταν παρεμποδίστηκε το 2006 το άνοιγμα 8 κεφαλαίων για πολιτικούς λόγους, με οδηγίες του τότε Πρωθυπουργού της Τουρκίας και νυν Προέδρου της χώρας άνοιξαν όλα τα κεφάλαια. "Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει ανοίξει 28 κεφάλαια και έχουν κλείσει 13-14 κεφάλαια. Εάν αύριο η ΕΕ πει θα ανοίξουμε τα κεφάλαια που έχουν μπλοκάρει για πολιτικούς λόγους', εμείς επειδή έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες μας, θα μπορέσουμε να τ' ανοίξουμε εντός μερικών μηνών".

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως η Τουρκία, στην περίπτωση που γίνει μέλος στην ΕΕ, θα συμβάλει σοβαρά με το νέο και εργατικό πληθυσμό της. "Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει τόσο μεγάλη συμβολή στην ΕΕ για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή τη στασιμότητά της. Αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης".

Τέλος, ενημέρωσε πως την προσεχή περίοδο, θα έχει επαφές με εκπροσώπους των χωρών-μελών και με αρμοδίους της Κομισιόν. Θα αξιολογήσει σε ποιο θέμα και με ποια ταχύτητα θα μπορέσουν να προχωρήσουμε. Στις 11-13 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Πορτογαλία. Με πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Σουλτς, θα μεταβεί στις 16-17 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο. Στη συνέχεια στις 18 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Φούλε και με άλλους αρμοδίους υψηλού επιπέδου της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δείτε την αφίσα των Τουρκοκυπρίων κατά Ερντογάν