ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Eίναι παράδοξο η Τουρκία να στρέφεται για το Κυπριακό εναντίον της Ελλάδας

ΥΠΕΞ: Eίναι παράδοξο η Τουρκία να στρέφεται για το Κυπριακό εναντίον της Ελλάδας

"Η άρνησή της ΤουρκίΑς να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο" είναι λυπηρό αναφέρει με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός ότι η Τουρκία σε μία περίοδο κατά την οποία, πρώτον, η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και, δεύτερον, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού" αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:.

"Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών περιλαμβάνει και τις προβλεπόμενες, από το Δίκαιο της Θάλασσας, θαλάσσιες ζώνες και ειδικότερα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, και προσωπικά ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ' επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Άλλωστε, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων".

To YΠΕΞ επισημαίνει πως είναι απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι είναι παράδοξο η Τουρκία να στρέφεται, σε σχέση με το Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά μέσα από την ηγεσία της.

"Η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και μέσω των χιαστί συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στην Άγκυρα με τους διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Όμως, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να θεωρεί ότι η στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό ή η σχέση της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ίδια με τη δική της θέση, τη δική της ευθύνη και τη δική της δυνατότητα άσκησης επιρροής προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, εξ ονόματος της οποίας εκδίδει ανακοινώσεις".

Και καταλήγει : "Η Τουρκία μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλει αποτελεσματικά στην επανάληψη των συνομιλιών των δύο ηγετών, στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με κινήσεις, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και με την αποδοχή του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης