ΕΘΝΙΚΑ

Ντόρα: Να χαράξουμε κοινή πορεία για τα εθνικά θέματα

Ντόρα: Να χαράξουμε κοινή πορεία για τα εθνικά θέματα

Την ανάγκη συνεννόησης για τα εθνικά θέματα επεσήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατά τη σημερινή ομιλία της, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Η ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν κοινή πορεία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν θεωρώ ότι κάποιος Έλληνας έχει μειωμένη εθνική συνείδηση. Συνεπώς, θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες. Ελλάδα και Τουρκία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, γι' αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ικανές πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα δουλέψουν για να πετύχουν αυτή τη συμβίωση. Έλληνες και Κύπριοι να είμαστε ενωμένοι για το κοινό συμφέρον», διαμήνυσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για να χαράξουν μια κοινή πολιτική προς την Τουρκία, τότε ας φέρουν το θέμα στη Βουλή. Όταν υφίσταται παραβίαση διεθνούς δικαίου σε Κύπρο και Ελλάδα, οι πολιτικοί πρέπει ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Μπακογιάννη έθιξε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ένταξή της στην ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην Ένωση.

«Εμάς μας συμφέρει να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη γιατί, για να συμβεί αυτό, θα υποχρεωθεί να τηρήσει το καταστατικό που απαιτεί το διεθνές δίκαιο. Βέβαια, το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία δεν ήταν ξεκάθαρο. Διότι, από τη μία έλεγαν στους Τούρκους πολιτικούς, τηρήστε τις προϋποθέσεις που απαιτεί η ένταξή σας και από την άλλη, έλεγαν εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα μπουν οι Τούρκοι στην ΕΕ. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όφειλε εξ αρχής να κάνει καθαρές κουβέντες στο ζήτημα περί εντάξεως ή όχι της Τουρκίας», υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη.

Σχετικά με την επερχόμενη συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου σημείωσε πως: «Εμείς έχουμε τη δική μας εξωτερική πολιτική και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε την ίδια με της Τουρκίας. Θεωρώ ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου. Έχω την πεποίθηση ότι κάτι θα βγει από αυτή τη συνάντηση. Αλλιώς, ας έρθουν οι Τούρκοι να μας πουν ότι η Κύπρος δεν υπάρχει».

Σχετικές ειδήσεις