ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου: Αναστασιάδη, μην κρύβεσαι πίσω από το σχέδιο Ανάν

Τσαβούσογλου: Αναστασιάδη, μην κρύβεσαι πίσω από το σχέδιο Ανάν

Πρωτίστως οι Ε/κ πρέπει να είναι αποφασισμένοι για την λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην κρύβεται πίσω από το σχέδιο Ανάν, κατά την έκφρασή του.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Ulke TV, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια για να υπάρξει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση. "Η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι προς όφελος και για την επίλυση των δικών μας προβλημάτων και για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του και αυτές τις μέρες θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έχει πάρει ως παράδειγμα αυτά που έκανε το ΑΚΡ στην Τουρκία, ωστόσο ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ με τους οποίους συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιτουρκικό κόμμα. "Μπορεί να υπάρχει λαϊκισμός αλλά εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Ό,τι και να κάνουν θα απαντήσουμε και με το παραπάνω αλλά εμείς δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν βήματα τα οποία θα αποκλείουν την Τουρκία στην περιοχή. "Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βγει από εκεί μπορεί να περάσει μέσω Τουρκίας. Οι δικές μας προτάσεις είναι δίκαιες προτάσεις", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την αποχώρηση της Ε/κ πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι Ε/κ πρωτίστως πρέπει να είναι αποφασισμένοι για τη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι πλέον ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το σχέδιο Ανάν. "Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι, το σχέδιο Ανάν πέρασε, ας μην κρύβεται πίσω από αυτό", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις