ΕΘΝΙΚΑ

Βόλος: Γερμανικές αποζημιώσεις για τη σφαγή στη Δράκεια θα διεκδικήσει ο δήμος

Βόλος: Γερμανικές αποζημιώσεις για τη σφαγή στη Δράκεια θα διεκδικήσει ο δήμος

Αποζημίωση για τα θύματα της Δράκειας θα ζητήσει ο δήμος Βόλου.

Ο δήμος, σύμφωνα με το magnesianews.gr, έχει έρθει σε επαφή με άλλους «μαρτυρικούς» δήμους και νομικά γραφεία για το ζήτημα. Παράλληλα ο δήμος θα φιλοξενήσει ημερίδα στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να γίνει γνωστό σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα.

Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, συνοδευόμενος από δύο επιζώντες της εκτέλεσης στη Δράκεια το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου 1943. Οι επιζώντες περιέγραψαν επίσης τις στιγμές που έζησαν τόσο τη νύχτα των συλλήψεων όσο και το πρωινό που ακολούθησε με την εκτέλεση 118 ατόμων.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, είναι υποχρέωση όλων να στείλουμε μήνυμα στους ηγέτες της Γερμανίας ότι ο σεβασμός κερδίζεται και έκανε λόγο για επανάληψη της ιστορίας. Ο κ. Μπέος διαβεβαίωσε ότι ο δήμος που άρχισε να ασχολείται εδώ και 20 ημέρες με το θέμα με όλα τα μέσα που διαθέτει και τις συζητήσεις με δικηγορικά γραφεία, αλλά και τις επαφές με τους άλλους 45 μαρτυρικούς Δήμους της χώρας, θα μπει μπροστά για να διεκδικήσει ηθικά και υλικά όσα δικαιούνται οι άνθρωποι που υπέφεραν.

«Ο Δήμος Βόλου θα κάνει κατάθεση ψυχής θα μπει μπροστά και θέλω να πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και οι 46 Δήμοι, για να κάνουμε από κοινού έναν αγώνα. Έχουμε ηθική υποχρέωση στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, γιατί η Γερμανία σήμερα εκτελεί μια ολόκληρη χώρα με τον οικονομικό πόλεμο που κήρυξε και σκοτώνει τους ανθρώπους με το δικό της τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου.

Τέλος, ο κ. Μπέος ανέφερε ότι το θέμα θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα (23/3/2015) και πως ο δήμος θα κινήσει και θα χρηματοδοτήσει όλες τις νομικές διαδικασίες για τον δικαστικό αγώνα, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των οικογενειών των θυμάτων. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ήδη επαφή με δικηγορικό γραφείο που ασχολείται με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και πως πρωταρχικός στόχος είναι η ηθική δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις