ΕΘΝΙΚΑ

Γάλλος Πρέσβης στη Λευκωσία: Σημαντικοί για το Κυπριακό οι επόμενοι μήνες

Γάλλος Πρέσβης στη Λευκωσία: Σημαντικοί για το Κυπριακό οι επόμενοι μήνες

Η εμπιστοσύνη που υπάρχει αυτή τη φορά μεταξύ των δύο ηγετών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις νέες συνομιλίες για το Κυπριακό, σύμφωνα με το Γάλλο Πρέσβη στη Λευκωσία Jean-Luc Florent, που έδωσε συνέντευξη στην τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” .

Ο κ. Jean-Luc Florent σημείωσε πως οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί μιλάει ξεκάθαρα για μία η λύση. “Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο ηγέτης πριν τον κ. Ακιντζί, όταν μιλούσε για τη λύση, τι ήθελε να πει, ποια λύση προνοούσε, δεν ήταν πάντα ξεκάθαρο”.

Κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι καταρχήν αυτά είναι ενθαρρυντικά και εποικοδομητικά όσον αφορά την καθημερινότητα, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι κοινότητες να αγκαλιάσουν μικρά ΜΟΕ, που έχουν άμεση, γρήγορη και πραγματική επιρροή. Είναι σημαντικό, συνέχισε, να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων και να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και ως τέτοια μέτρα είναι, είπε, η αλλαγή στη διαδικασία στα οδοφράγματα ή η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. Τα ΜΟΕ, συνέχισε, πρέπει να συμβάλλουν στην επαφή και την αλληλεπίδραση των κοινοτήτων και βεβαίως να συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση λύσης.

Ερωτηθείς για το θέμα των Βαρωσίων, ο Γάλλος διπλωμάτης ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά ταυτόχρονα και συμβολικό και γι` αυτό θα πρέπει να γίνουν άλλα βήματα, τα οποία πρέπει να προγραμματιστούν έτσι που να μην εμποδίζουν τις ουσιώδεις συνομιλίες. Η εντύπωση που έχει, πρόσθεσε, είναι ότι οι δύο ηγέτες διάκεινται υπέρ μιας παράλληλης διαδικασίας που θα αφορά το τι μπορεί να γίνει με τα Βαρώσια. Αλλά αυτό, είπε, θα γίνει αργότερα, σε μια παράλληλη διαδικασία με τις διαπραγματεύσεις με τρόπο που να μην ανακόπτει η μία διαδικασία την άλλη. “Γενικά είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των ΜΟΕ, όπως τα Βαρώσια, το λιμάνι Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζιάν που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και προς τις διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό να διατηρείται αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Και βεβαίως δεν πρέπει να μετατραπεί σε προϋπόθεση”.

Η εντύπωση που έχει ο ίδιος, πρόσθεσε, είναι ότι προτεραιότητα και των δύο ηγετών είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και κοινός τους στόχος.

Κληθείς να σχολιάσει εάν μπορεί να είναι πραγματική η προσδοκία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για σημαντική πρόοδο μέχρι την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και τη συζήτηση εκεί των πολυπλοκότερων θεμάτων με την συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, ο κ. Florent εκτίμησε ότι έχει μεγάλη σημασία τι θα γίνει στις διαπραγματεύσεις τους επόμενους 2,5 – 3 μήνες.

Σε αυτό το διάστημα, εάν υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στη βάση αρχών, είπε διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί συμφωνία στις λεπτομέρειες γιατί αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά εάν οι δύο ηγέτες μπορούν να επιτύχουν συμφωνία στις αρχές επί αρκετών θεμάτων, αυτό θα δημιουργούσε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα.

Σε αυτή την περίπτωση, είπε, την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να γίνει μια αξιολόγηση της διαδικασίας και μια ενθάρρυνση για τη συνέχιση της διαδικασίας με τον ΓΓ. Υπάρχουν, πρόσθεσε, ψηλές προσδοκίες και στις δύο πλευρές και δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση.

Ο Γάλλος Πρέσβης δήλωσε ότι η χώρα του πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη προς τις προσπάθειες αυτές.

Σχολιάζοντας την εκλογή Μουσταφά Ακιντζί ο Γάλλος Πρέσβης εκτίμησε ότι οι Τ/κ με το αποτέλεσμα αυτό έδειξαν ότι θέλουν μια πολιτική αλλαγή , ένα νέο ηγέτη, επιθυμούν λύση στο Κυπριακό και μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία.

Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα που έλαβε πίσω από κλειστές πόρτες, όσον αφορά το αν η προθυμία της Τουρκίας για λύση είναι ειλικρινής ή όχι, ο Πρέσβης της Γαλλίας είπε ότι τα μηνύματα που έλαβε είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη και επιθυμεί τη λύση και πρόσθεσε ότι η εικόνα θα γίνει πιο σαφής μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις