ΕΘΝΙΚΑ

Γιούνκερ για Κυπριακό: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος

Γιούνκερ για Κυπριακό: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος

«Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με ένα τρόπο, που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές, στην Κύπρο και στην Ευρώπη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται τη Λευκωσία.

Εν τούτοις, ο κ. Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, υποστήριξε πως "αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη πως μετά τη γενιά που αντιπροσωπεύουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, η επόμενη γενιά δεν έχει τα ίδια βιώματα για να μπορεί να το επιλύσει".

Σε ερώτηση, αν θα πρέπει η λύση του κυπριακού να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να τοποθετηθεί, διευκρινίζοντας πως "το θέμα αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων", ενώ επεσήμανε ότι "αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο θέμα".

Εξάλλου, παρέπεμψε στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει ως εγγυητής της εφαρμογής της λύσης που θα συμφωνηθεί .

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι με τον κ. Γιούνκερ μοιράζονται την ίδια άποψη, ότι μια συνολική λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για όλους τους εμπλεκόμενους, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα της λύσης είναι ζωτικός και θα πρέπει να συμβάλει προς την κατεύθυνση της λύσης. Είπε, ακόμη, ότι συζήτησαν θέματα οικονομίας, σημειώνοντας την αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Πρόσθεσε, ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων είναι τεράστιας σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τόνισε, ότι συζήτησαν, επίσης, θέματα Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αφορούσε σε ενεργειακά έργα στην περιοχή και τις πιθανότητες χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε πως συμφώνησαν και οι δυο πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καταστεί καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη και τελικά στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε πως πρέπει "να υπάρξουν μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο (στο πλαίσιο μιας λύσης), οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς".

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα , δήλωσε ο κ. Ακιντζί, "είναι ίσως η μοναδική κοινότητα ανά το παγκόσμιο η οποία, ενώ έδωσε τη συγκατάθεσή της για ένταξη στην ΕΕ, έμεινε εκτός της ΕΕ και δεν κατάφερε να φθάσει σε λύση, λόγω του "Όχι" της άλλης πλευράς, στο δημοψήφισμα του 2004".