ΕΘΝΙΚΑ

Τσίπρας και Καμμένος αγοράζουν τα «σαπάκια» των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Τσίπρας και Καμμένος αγοράζουν τα «σαπάκια» των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Τη στιγμή που μια ολόκληρη χώρα βιώνει τις ολέθριες συνέπειες των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών εγκρίνουν την αγορά ενός πεπαλαιωμένου στόλου 10 μεταφορικών ελικοπτέρων Σινούκ (CH-47D) έναντι τιμήματος 120 εκατ. δολαρίων.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να πληρώσει την πρώτη δόση προς την αμερικανική πλευρά (περίπου 23 εκατ. δολάρια), αμέσως μόλις υπάρξει η σχετική βεβαίωση του ποσού στα κρατικά ταμεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δέκα Σινούκ είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και τώρα αναμένεται να μεταφερθούν στην Αεροπορία Στρατού. Ωστόσο, επισήμως, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τηρείται «σιγή ιχθύος» γύρω από το όλο ζήτημα.

Κατά τα λοιπά, στη σχετική διακρατική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά δεσμεύεται για την εργοστασιακή και τεχνική υποστήριξη των Σινούκ -με παροχή ανταλλακτικών- χωρίς επιπλέον κόστος πέραν των 120 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δίνει και... μπόνους, δεσμευόμενη για παροχή ακόμη πέντε μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η προμήθεια των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων απασχολεί το ΚΥΣΕΑ. Το θέμα είχε τεθεί και επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο «πάγωσε» τότε, εξαιτίας της έλλειψης επαρκών κονδυλίων.

Το ζήτημα, ωστόσο παραμένει: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, να προχωρήσει σε μια τέτοια διακρατική συμφωνία και μάλιστα τη στιγμή που άλλοι τομείς όπως η δημόσια υγεία ψυχορραγούν;

Και, σε τελική ανάλυση, γιατί πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να δεχθούν έναν στόλο με ελικόπτερα, τα οποία ναι μεν χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, ως «επαρκούς πτητικής ικανότητας» (flyable) αλλά δεν παύουν να είναι μεταχειρισμένα;

Σχετικές ειδήσεις