ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Τσεχίας για το Grexit

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Τσεχίας για το Grexit

Εμπλοκή στις σχέσεις Αθήνας – Πράγας σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, 22 Δεκεμβρίου.

Ανακλήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου προέδρου εναντίον της χώρας μας

Ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία Παναγιώτης Σαρρής ανακλήθηκε στην Αθήνα «για διαβουλεύσεις» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν.

Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την πολλοστή πρόσφατη επίθεση, δια του Τύπου, κατά της Ελλάδας του προέδρου της Τσεχίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece πριν λίγες μέρες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον τσέχο πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να του απευθύνει αυστηρές συστάσεις για τη συμπεριφορά της Τσεχίας έναντι της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο Τσέχος Πρόεδρος πριν από μια εβδομάδα είχε δηλώσει στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Αν και τα αντανακλαστικά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών λειτούργησαν λίγο καθυστερημένα, τελικά εστάλη σαφές και ηχηρό μήνυμα στους Τσέχους οι οποίοι από το περασμένο καλοκαίρι εξαπέλυαν αναίτιες επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ενώ και σε Συνόδους η στάση της ήταν αδικαιολογήτως εχθρική απέναντι στη χώρα μας.

«Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας αφήνοντας εμφανώς το περιθώριο στην άλλη πλευρά να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάταια όμως.

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις