ΕΘΝΙΚΑ

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ανατολική Μεσόγειο με όχημα το προσφυγικό

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ανατολική Μεσόγειο με όχημα το προσφυγικό

Η προσφυγική κρίση που σοβεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη έδωσε την ευκαιρία στο ΝΑΤΟ να αναμειχθεί ενεργά στον έλεγχο του Αιγαίου και μάλιστα να διαδραματίζει ρόλο γενικού επιδιαιτητή, φέρνοντας στην περιοχή μια ισχυρή αρμάδα υπό γερμανική διοίκηση. Όμως, πίσω από το προσφυγικό κρύβεται ένα άγριο παιχνίδι στρατιωτικής υπεροχής, μια μάχη στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Μεσογείου μεταξύ των νατοϊκών δυνάμεων και της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ – Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

Η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, πολλές φορές, μάλιστα, με τρόπο που δεν αλλάζει, όσοι αιώνες κι αν μεσολαβήσουν, τους σκοπούς των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων. Ιστορικά και παραδοσιακά, η Ρωσία αναζητούσε πάντοτε τρόπους, για να βγάλει τον στόλο της στη Μεσόγειο και να αναδειχθεί σε έναν ισχυρό ρυθμιστή των κατά καιρούς γεωπολιτικών εξελίξεων. Στον αντίποδα, οι δυνάμεις των Συμμάχων, προσπαθούσαν ανέκαθεν να μπλοκάρουν το πέρασμα των Ρώσων στις θάλασσες που βρέχουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Ο πόλεμος στη Συρία αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Μόσχα να οδηγήσει τον πολεμικό της στόλο στη Μαύρη Θάλασσα και από εκεί να αρχίσει να επιχειρεί εναντίον του συριακού εδάφους, είτε μέσω αεροπορικών επιδρομών, είτε βάλλοντας στόχους με πυραύλους θαλάσσης-εδάφους. Μετά, μάλιστα, και την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε διάπλατα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει τα δόντια του και στην Άγκυρα και ειδικότερα κατά του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ενώ εξελισσόταν ο πόλεμος στα κρίσιμα μέτωπα της Συρίας, όπου ολόκληρες πόλεις μετατρέπονταν σε «κρανίου τόπους» από τις βόμβες και τις σφαίρες (Χομς, Χαλέπι κλπ.), την ίδια στιγμή οι προσφυγικές ροές προς τα νότια εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα άρχισαν να φουντώνουν.

Διαβλέποντας μια πιθανή προσπάθεια της ρωσικής αρμάδας να αξιώσει ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» στη Μεσόγειο, κατεβάζοντας πολυάριθμο στόλο πλοίων προς την πλευρά του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ αποφασίζει να κατεβάσει τη δική του αρμάδα στο Αιγαίο, στέλνοντας μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος σε αυτή την πλευρά του χάρτη.

Μαύρα σύννεφα πάνω από τη Μεσόγειο

Είναι προφανές ότι πίσω από το προσφυγικό κρύβονται απίστευτα παιχνίδια πολέμου και κυριαρχίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς από τη μια πλευρά είναι μέλος της βορειοατλαντικής Συμμαχίας και από την άλλη συνδέεται με τη Μόσχα με ισχυρούς δεσμούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΑΨΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων στην ευαίσθητη αυτή πλευρά της Μεσογείου, στο Αιγαίο, με τον τουρκικό παράγοντα να προκαλεί ανοικτά και τους Γερμανούς να επιχειρούν, διά της ηγεσίας του νατοϊκού στόλου να αποδείξουν ποιος είναι το πραγματικό «αφεντικό» στην περιοχή.

Όμως αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν αστειεύεται: η γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας με τα περίεργα ενεργειακά «αλισβερίσια» που κατά καιρούς είχε με ακραία στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους, έχει εξοργίσει τη Μόσχα, η οποία θέλει πάση θυσία να αποδείξει αφενός ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί αλλά και πως τα περί μονοκρατορίας του ΝΑΤΟ στη θάλασσα δεν ισχύουν με κανέναν τρόπο.

Με τις δύο ναυτικές αρμάδες, συνεπώς, να βάζουν ρότα προς το Αιγαίο, η κατάσταση δεν επιτρέπει, σε καμία περίπτωση εφησυχασμό.

Προκλητικός ο γερμανικός επεκτατισμός

Ταυτόχρονα, ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, οι Γερμανοί επιχειρούν να ενισχύσουν, υπό το πρόσχημα της προσφυγικής κρίσης, την «κηδεμονία» τους στη νότια Ευρώπη και με άλλους τρόπους.

Όπως αποκάλυψε χθες, Δευτέρα (29/02/2016) η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», το Βερολίνο ετοιμάζεται να αποστείλει Γερμανούς αστυνομικούς επί του ελληνικού εδάφους, μετά και τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και τον ομόλογό του στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας Μπρούνο Πιστόριους.

Ο ίδιος ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε προς την εφημερίδα χαρακτηριστικά: «Γερμανοί αστυνομικοί θα σταλούν από την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Όλα αυτά συνθέτουν ένα άκρως τοξικό και επικίνδυνο κλίμα στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και δη του Αιγαίου. Το παιχνίδι της κυριαρχίας έχει ξεκινήσει για τα καλά και οι «παίκτες» είναι πολλοί, καθένας με τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα.

Ένα είναι σίγουρο: η κατάσταση είναι τεταμένη και «μυρίζει μπαρούτι»...

Σχετικές ειδήσεις