ΕΘΝΙΚΑ

Κόλαφος για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία

Κόλαφος για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία
Ούτε στα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να περιμένουν μια τόσο θετική έκθεση για την ενταξιακή τους πορεία οι γείτονες Αλβανοί, αφού για πρώτη φορά η σχετική έκθεση της Κομισιόν πρακτικά κλείνει τα μάτια στις προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης και «εξαφανίζει» την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δέχεται δικαιολογημένα τα πυρά των πολιτών για τις «επιτυχίες» της στο οικονομικό πεδίο, ωστόσο και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Δεν εξηγείται αλλιώς η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε «Ελληνική Εθνική Μειονότητα» ενώ αντιθέτως υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι μπορούν να διακρίνουν Αιγύπτιους στην Αλβανία, αλλά οι Έλληνες τους… τελείωσαν.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Στο ίδιο κείμενο μάλιστα, όπου εξαίρεται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας, γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο Νίκος Κοτζιάς με την αλβανική κυβέρνηση για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων». Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός «στήθηκε» όταν Αθήνα και Τίρανα είχαν υποβάλει από κοινού non paper τόσο στην Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και στον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρώπης Γιοχάνες Χαν, στο οποίο περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας. Όταν το γεγονός αυτό είχε γίνει γνωστό, ειδικοί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής είχαν προειδοποιήσει ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά ανοίγει «Κερκόπορτα» καθώς απέναντι στα υπαρκτά ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και της προστασίας της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία θα θέσει ως αντίβαρο το ανύπαρκτο Τσάμικο ζήτημα και αλλά ζητήματα για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους ουσιαστικά επιχειρεί να αναβαθμίσει σε μειονότητα (βασιζόμενη κυρίως σε όσους έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα).

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ότι ενώ στη Χειμάρρα οι αλβανικές αρχές στοχοποιούν ευθέως τις ιδιοκτησίες που ανήκουν αποκλειστικά σε Έλληνες μειονοτικούς, η έκθεση της Κομισιόν δεν κάνει την παραμικρή αναφορά. Αντιθέτως αναφέρει ότι το νομικό πλαίσιο της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ουσιαστικά η έκθεση της Κομισιόν ανοίγει διάπλατα τις πύλες της Ευρώπης για την Αλβανία και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα μπλοκάρει της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας – όπως κατά καιρούς έχει αφήσει να εννοηθεί ο Νίκος Κοτζιάς – μετά από μια τόσο θετική εισήγηση του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου.

Σχετικές ειδήσεις