ΕΘΝΙΚΑ

Πρόγραμμα κατοίκησης 28 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο

Πρόγραμμα κατοίκησης 28 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο

Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση – Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία;

Τρόπους για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πιθανής κατοίκησης μικρών νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση.

Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η θωράκιση 28 νησίδων έναντι των διεκδικητικών τάσεων της Άγκυρας, η οποία, όπως είναι γνωστό, αμφισβητεί την κυριότητα αρκετών ακατοίκητων βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνον.

Τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία αποκάλυψε με έγγραφό του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτ. Σαντορινιός. Το συγκεκριμένο έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλου.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Έχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι ορατή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ενίσχυση του φυλακίου της νησίδας Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, τόσο ως προς το μέγεθος της φρουράς (η οποία μετατράπηκε σε μόνιμη) όσο και ως προς τις υποδομές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φάρων ή και η δημιουργία υποδομών για αλιείς ή και βοσκούς.

Από τον ευρύτερο σχεδιασμό δεν απουσιάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων, ανάδειξη ενάλιας αρχαιολογίας κ.ο.κ. Βασική στόχευση είναι, προφανώς, η καλλιέργεια των συνθηκών και προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί σχηματισμοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης οικονομικής ζωής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης βελτιώνει σημαντικά τη θέση του κράτους, το οποίο κατέχει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Ως προς την απάντηση του κ. Σαντορινιού στη Βουλή, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίους λόγους». Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος για «κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, ώστε τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποιεί, επίσης, πως για τον συγκεκριμένο σκοπό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το εγχείρημα θα γίνει με βάση ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, αναζητείται «εταίρος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το συγκεκριμένο εγχείρημα να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας - Κύπρου». Τα Interreg είναι προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως ανάφερε τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”.

Το πρακτορείο Sputnik που αναπαράγει την είδηση, πάει ένα βήμα παραπέρα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους “εθνικούς λόγους” που επιτάσσουν κάτι τέτοιο.

Από τον τίτλο κιόλας, αναφέρει «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις».

Το κείμενο του Sputnik, αναφέρει χαρακτηριστικά, τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάννης.

Ρoή Ειδήσεων