ΕΘΝΙΚΑ

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο: Δέσμευσαν το FIR Λευκωσίας για ασκήσεις

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο: Δέσμευσαν το FIR Λευκωσίας για ασκήσεις

Την ώρα που στη Γενεύη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ για το Κυπριακό, οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ για τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οι κατοχικές υπηρεσίες στην Κύπρο προχώρησαν σε δέσμευση περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

Η ενημέρωση κάνει λόγο για δέσμευση τριών περιοχών.

Με την ΝΟΤΑΜ Ν0002/17 το κατοχικό καθεστώς, μέσω της «περιοχής εναέριου ελέγχου του αεροδρομίου Ερτζάν» (Τύμπου) δέσμευσε μία περιοχή για την διεξαγωγή άσκησης SAR (Έρευνας και Διασπώσης) από την τουρκική αεροπορία για σήμερα 11 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί η ΝΟΤΑΜ Ν003/17 με την οποία δεσμεύονται παράνομα περιοχές επίσης για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας σήμερα, ενώ με την ΝΟΤΑΜ Ν004/17 δεσμεύονται περιοχές για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας στις 26 Ιανουαρίου.

Όλες οι ασκήσεις είναι χωρίς πυρά.

Ο δικτυακός τόπος mignatiou.com του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου δημοσίευσε έγγραφο με τις σχετικές επίσημες ενημερώσεις (NOTAM) για δέσμευση των περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας.

FIR NICOSIA

Η Λευκωσία αντέδρασε, κατά πάγια τακτική, με δική της ΝΟΤΑΜ (Α0016/17) αναφέροντας ότι σύμφωνα με «πληροφορίες που περιήλθαν η τουρκική αεροπορία θα κάνει ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας. Η διεξαγωγή της άσκησης δεν έχει συντονισθεί με τις κυπριακές Αρχές που είναι οι μόνες υπεύθυνες για να εκδίδουν ενημερώσεις σχετικά με το FIR Λευκωσίας.

Στην Κύπρο, πηγές που δεν κατονομάζονται ανέφεραν ότι το γεγονός της δέσμευσης των εν λόγω περιοχών για τουρκικές ασκήσεις ήταν γνωστές από τις 6 Ιανουαρίου και εντάσσονται στη συνήθη δραστηριότητα της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, η επιλογή της Τουρκίας να διεξαχθούν αεροπορικές ασκήσεις την ώρα που διεξάγονται στη Γενεύη οι συνομιλίες και να προαναγγελθούν αυτές την παραμονή της έναρξής τους προκάλεσε εύλογα ερωτήματα. Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι παράνομες ΝΟΤΑΜ συνδέονται με την τουρκική διεκδίκηση να υπάρξει ξεχωριστός εναέριος χώρος και ξεχωριστή περιοχή αεροπορικού ελέγχου (FIR) για το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα του νησιού.

Σχετικές ειδήσεις