ΕΘΝΙΚΑ

Απόβαση της οικογένειας Γιλντιρίμ στην Ελλάδα – Ο γιος του ανοίγει ναυτιλιακό γραφείο στον Πειραιά

Απόβαση της οικογένειας Γιλντιρίμ στην Ελλάδα – Ο γιος του ανοίγει ναυτιλιακό γραφείο στον Πειραιά

Από το καλοκαίρι του 2016 σχεδιάζει την απόβασή του στον Πειραιά ο Ερκάν Γιλντιρίμ, γιος του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σε λίγο καιρό από τώρα θα λειτουργήσει ναυτιλιακό γραφείο στην Ακτή Μιαούλη.

Του Σπύρου Πάνου

Η πρώτη διερευνητική ματιά στο ελληνικό «city» έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του του στην περσινή διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», όπου και πραγματοποίησε τις πρώτες επαφές με ναυτιλιακούς παράγοντες του Πειραιά.

Μάλιστα, κατά την ολιγοήμερη παραμονή του τότε, διοργάνωσε-όπως έγινε γνωστό μέρες αργότερα από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης- το παραδοσιακό δείπνο «ιφτάρ» στο τέλος του ραμαζανιού σε 1.900 μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο αλλοδαπών του Σχιστού.

Η σχέση της οικογένειας Γκιλντιρίμ με τη ναυτιλία ξεκινά από τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του σημερινού Τούρκου πρωθυπουργού από την εποχή που ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εργάστηκε ως ναυπηγός και στέλεχος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

tourkia4

Την σκυτάλη στην περαιτέρω δραστηριοποίηση στο χώρο της ναυτιλίας ανέλαβαν στη συνέχεια ο γιος του Ερκάν και η κόρη του Μπαχάρ Μπούσρα ιδρύοντας την εταιρεία Denn Denizclik Tasimacilic Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi το 2003. Οι ναυτιλιακές-εφοπλιστικές δραστηριότητες των παιδιών του Τούρκου πρωθυπουργού, ακολούθησαν σύμφωνα με δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, την θεαματική αναρρίχηση του πατέρα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται το alter ego του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ψίθυροι για αγορές πλοίων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τράπεζες της Τουρκίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας και η εξασφάλιση θαλάσσιων γραμμών από και προς τουρκικά λιμάνια με προνομιακή θέση, κατέστησαν γρήγορα την εφοπλιστική εταιρεία της οικογένειας Γιλντιρίμ στους leaders γειτονικής χώρας.

tourkia3

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από τα «Μάλτα Files» ο Ερκάν και η Μπαχάρ διαχειρίζονται 28 πλοία μέσω 17 εταιρειών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από άποψη μεταφορικού έργου θεωρείται η μονοπωλιακή εκμετάλλευση της γραμμής Τσεσμέ-Πρίντεζι στην Ιταλία. Τα χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα που διακινούνται από την Τουρκία προς την Ευρώπη και αντίστροφα, όταν δεν επιλέγουν χερσαίες διαδρομές, στην πλειοψηφία τους είναι «πελάτες» των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων (Rο-Rο) της πλοιοκτήτριας εταιρίας Γιλντιρίμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δραστηριοποίηση του Ερκάν και της Μπαχάρ Γιλντιρίμ στην Ακτή Μιαούλη με την λειτουργία γραφείου στον Πειραιά, αποτελεί την ψηφίδα στο επιχειρηματικό παζλ της τουρκικής οικογένειας με στόχο να καρπωθούν μεταφορικό έργο από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και αντίστροφα, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και κοστολόγια.

Οι Γιλντιρίμ τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει το προσωνύμιο… «οι Ωνάσηδες της Τουρκίας» λόγω και του πολυτελούς βίου που διάγουν.

tourkia2

Ο Ερκάν τα καλοκαίρια συνηθίζει να επισκέπτεται με τα δύο πολυτελή γιοτ που έχει στην διάθεσή του, ελληνικά νησιά με ιδιαίτερη αδυναμία του ίδιου αλλά και του πατέρα του στις Οινούσσες, γενέτειρα πολλών Ελλήνων εφοπλιστών.

Ο Ερκάν διαμένει σε ένα διαμέρισμα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε ουρανοξύστη στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης αλλά τις περισσότερες ημέρες ταξιδεύει μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καταλύοντας σε χλιδάτα ξενοδοχεία όπου πρόσφατα φωτογραφήθηκε να «τζογάρει» σε καζίνο πολυτελούς ξενοδοχείου ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων όταν δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες καθώς από το κοράνι απαγορεύεται ο τζόγος.

Αντίθετα η αδελφή του, Μπαχάρ, διατηρεί χαμηλό προφίλ εμφανιζόμενη εντός της Τουρκίας με την παραδοσιακή μαντήλα που ωστόσο οι περισσότερες φέρουν την σφραγίδα μεγάλων οίκων μόδας, όπως επίσης και η υπόλοιπη γκαρνταρόμπα της. Το σπίτι της είναι διακοσμημένο με πανάκριβες αντίκες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ όσοι έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε δείπνα που έχει διοργανώσει κάνουν λόγο για απίστευτη χλιδή από μεταξένιες ταπετσαρίες, επίχρυσα έπιπλα, πανάκριβα πορσελάνινα σερβίτσια και επιβλητικούς κρυστάλλινους πολυελαίους. Η κόρη Γιλντιρίμ θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή διαπραγματεύτρια στις επιχειρηματικές κινήσεις της και μαζί με τον αδελφό της Ερκάν πρόσφατα έφτιαξαν εταιρεία με τους δύο γιους του Ερντογάν, Αχμέτ και Νετσμεντίν, και μπαίνουν δυναμικά στον κλάδο της ενέργειας με εταιρεία παροχής φυσικού αερίου.

Σχετικές ειδήσεις