Νίκος Κοτζιάς: Πρίν έρθει ο Ερντογάν κάποιοι μιλούσαν για αποτυχημένη επίσκεψη

Νίκος Κοτζιάς: Πρίν έρθει ο Ερντογάν κάποιοι μιλούσαν για αποτυχημένη επίσκεψη

Την συνολική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε στο φινάλε της επίσκεψης Ερντογάν στην χώρα μας, επικαλέστηκε ο Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να αποτιμήσει θετικά τα αποτελέσματα των εμφανίσεων του Τούρκου Προέδρου σε Αθηνα και Θράκη, mιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Bουλής. 

«Πριν καν προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν είχαν βγει συμπεράσματα» συμπλήρωσε. «Στις 08:43 στον «ΣΚΑΪ» από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων που έλεγαν "απέτυχε η επίσκεψη". Και ερωτώ: πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται με αυτό τον τρόπο μια επίσκεψη που δεν έχει καν αρχίσει; Μόνο αν έχεις σκόπιμα επιλέξει να την υπονομεύσεις, να μην την αφήσεις να πετύχει» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Και συνέχισε: «Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, υβρίζετε χωρίς να εξετάσετε. Η εξωτερική πολιτική έχει και απαιτεί σοβαρότητα, θέλει νηφαλιότητα, θέλει μεγάλο στομάχι και να σκέφτεσαι τι είναι χρήσιμο στη χώρα και όχι σε εσένα προσωπικά ή στο χώρο στον οποίο ανήκεις. Υπηρετούμε τη χώρα και δεν βγάζουμε το συναισθηματικό μας άχτι. Η αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολιτική κρίνεται σε βάθος χρόνου. Ασκούμε ενεργή εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

«Η αναβαθμισμένη Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε να καλεί και να συζητάει με τον οποιονδήποτε, ούτε να του απαντάει δημόσια αν χρειαστεί, ούτε να τον βάζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν μερικά χρόνια, που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως απαντώντας μια προς μία στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για τον λόγο και τη χρησιμότητα της επίσκεψης όσο και για το θέμα της προετοιμασίας της και βεβαίως τη στάση του κ. Ερντογάν στη Θράκη.

Ο N. Κοτζιάς απαρίθμησε τα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν, ανέφερε τα βήματα και τις επαφές της προετοιμασίας της, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε όσους επέλεξαν, όπως είπε, σκόπιμα να την υπονομεύσουν και να μην την αφήσουν να πετύχει, κάνοντας λόγο για "θέατρο" της αποτυχίας της επίσκεψης πριν ακόμη προσγειωθεί ο Τούρκος πρόεδρος, στην «ίδια λογική, έναντι οιουδήποτε πράττει αυτή η κυβέρνηση, που θέλει αδράνεια και ενοχλείται από την ενεργητική πολιτική».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που έχει αναβαθμίσει συνολικά τη χώρα μέσω και της εξωτερικής πολιτικής» είπε ο κ. Κοτζιάς. «Κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα» σημείωσε, αποσαφηνίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι κατά της αδράνειας και του νεοαπομονωτισμού.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες με την Τουρκία, όπως ουσιαστικά συμβαίνει μετά το πραξικόπημα. Αυτό δεν είναι καλό, διότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στη γείτονα χώρα που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε λάθη και ατυχήματα και εάν δεν έχεις δίαυλους επικοινωνίας για να τα αντιμετωπίσεις, αυτά μπορούν να γίνουν, χιονοστιβάδα» είπε.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία αφενός της μετακίνησης του κ. Ερντογάν, σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε ερχόμενος και εξερχόμενος από την Ελλάδα και αφετέρου της μετατροπής της αρχικής παλιάς θέσης του που αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης, σε επικαιροποίηση της, όσον αφορά την άλλη τους πλευρά, δηλαδή την ανατολική και όχι την Ελλάδα, καθώς και της σαφούς δήλωσής του ότι δεν διεκδικεί η Τουρκία εδάφη από τη χώρα μας, κάτι που «δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Όπως επίσης δεν έχει ξανακάνει κανείς, από τουρκικής πλευράς, όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, την "πρωτοφανή αποδοχή" της αναγνώρισης ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά, καθώς και το να ζητήσει συγνώμη για τους διωγμούς

της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του '50. «Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων» είπε ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας ως "μέγιστο κέρδος" ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν από τη δική μας σκοπιά τη Συνθήκη της Λοζάνης». «Υπεράσπιση που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι

μάλλον αποτέλεσμα επίπονης εργασίας» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα για τη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος τήρησε τη συμφωνία να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση με σημαίες εκεί, όπως και το να μην κάνει ομιλίες, αλλά μόνο «πήρε το μικρόφωνο μέσα στο σχολείο κι έκανε έναν χαιρετισμό», αντιπαραβάλλοντας τη στάση που είχε ο κ. Ερντογάν στην προηγούμενη επίσκεψη το 2004 «με τα παρατράγουδα της Θράκης» και τις 4 ομιλίες του εκτός συμφωνίας και υπογραμμίζοντας καυστικά ότι «αυτοί που δέχτηκαν να κάνει ο Ερντογάν 4 ομιλίες χωρίς συμφωνία, κάνουν λόγο περί έλλειψης προετοιμασίας τώρα». Σε αντίθεση με τότε, επίσης, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «αυτή τη φορά δεν πάτησε το πόδι του κανείς από την Τουρκία στην ελληνική Θράκη. Διότι πάρθηκαν τα μέτρα να μην έρθουν».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κοτζιάς αποκάλυψε το λόγο που ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Ο Κοτζιάς αποκάλυψε το λόγο που ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Ν. Κοτζιάς: Είναι κακός δάσκαλος αν μας καθοδηγεί ο φόβος, όταν έχουμε το δίκιο να απαντήσουμε

«Η εξωτερική πολιτική δεν είναι το άχτι μου, δεν είναι ο θυμός μου, δεν είναι η διάθεσή μου για καυγά και διαφοροποίηση» απάντησε στη δευτερολογία του ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η εξωτερική πολιτική μετράει κάθε κουβέντα που λέει, κάθε εκτίμηση που κάνει, με ένα και μοναδικό κριτήριο: τι κάνει καλό στη χώρα, τι κάνει καλό στην περιοχή, τι εξυπηρετεί την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα και της χώρας και ευρύτερα» τόνισε ,επισημαίνοντας ότι «είναι κακός δάσκαλος αν μας καθοδηγεί ο φόβος, όταν έχουμε το δίκιο να απαντήσουμε», κάνοντας αναφορά και στο μεγάλο τουρκικό κοινό που για πρώτη φορά άκουσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, «να ακούσουν επιτέλους και το δίκαιό μας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να κάνουμε εξωτερική πολιτική».

Απαντώντας στις αιχμές περί των δηλώσεων Γιλντιρίμ για τις γκρίζες ζώνες αποσαφήνισε ότι δεν ξεκίνησε το θέμα των νήσων η κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά η κεμαλική αντιπολίτευση που έχει περάσει σε έναν ακραίο εθνικισμό και έχει χρεώσει στον Ερντογάν μεγάλη ήττα του στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν άνοιξε αυτός το ζήτημα», «ίσα - ίσα απάντησε προσεκτικά, στον βαθμό που μπορούν να απαντάνε οι γείτονές μας προσεκτικά».

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση» στον κ. Παυλόπουλο, «διότι η ελληνική κυβέρνηση τον εμπιστεύεται» και «σαν νομικό και σαν πολιτική οντότητα, ότι δηλαδή είναι σε θέση να απαντήσει ουσιαστικά και ορθά μόνος του».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι σωστό να συζητά η Ελλάδα με τον κ. Ερντογάν που "είναι το κέντρο εξουσίας". Και η Ελλάδα πολύ καλά έκανε, και κάνει, να κουβεντιάζει μαζί του και να λύνει πρακτικά ζητήματα σημειώνοντας ότι «τα μισά από αυτά που είπαμε, τα συμφωνήσαμε», όπως και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Απευθυνόμενος στον κ. Κουμουτσάκο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι άκουσε «για την ενότητα, την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας» τονίζοντας ότι καθώς δεν έχει «κοντή μνήμη» θυμάται ότι «δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες ταξίδι που να έγινε, που να μην υπήρξε αναίτια επίθεση στην κυβέρνηση».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι σε αυτή την επίσκεψη «κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα» και ότι «σε αυτή τη διαδικασία κερδισμένη είναι η προώθηση της ειρήνης και της συνεννόησης», επισημαίνοντας ότι μολονότι «με μια επίσκεψη δεν λύνονται όλα τα προβλήματα», «κάναμε βήματα μπροστά».

Πρόσθεσε δε ότι «οι τοποθετήσεις, η ακραία της Χρυσής Αυγής, αλλά και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικές τοποθετήσεις που τροφοδοτούν τον εθνικισμό, τον ακραίο εθνικισμό. Είναι τοποθετήσεις που αντιμετωπίζουν την εξωτερική πολιτική με το θυμικό και που με ακραίο τρόπο απορρίπτουν και τη συνεννόηση και την ειρηνική συνύπαρξη και την προσπάθεια να αναβαθμιστεί η χώρα διεθνώς».

Όσον αφορά, δε, την ΑΟΖ , είπε ότι «είμαστε σε συζήτηση και διαπραγμάτευση με σειρά από κράτη και είναι πιθανό να κάνουμε συμφωνίες χωριστές. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα με όλους. Εκεί που θα συμφωνήσουμε, θα προχωρήσουμε».

Τέλος επισήμανε: «Εμείς, ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να κάνουμε εξωτερική πολιτική. Δεν φοβόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και δεν φοβόμαστε να έρθει οποιοσδήποτε στην Ελλάδα για να πούμε οτιδήποτε, αρκεί να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας».

Ως τελική διαπίστωση, ανέδειξε ότι «το επίπεδο της αντιπολίτευσης δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο των προβλημάτων που έχει και οφείλει να λύσει, η χώρα, το επόμενο διάστημα. Δεν αντιστοιχεί σε μια πολιτική εξαιρετικά δημιουργική και σε μια πολιτική ανάπτυξης των ικανοτήτων και δυνατοτήτων της χώρας».

«Εμείς» κατέληξε «πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε. Έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, τις Συνθήκες και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς. Πήρε υποχωρήσεις σε πολιτικά πεδία και πήρε πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που τα έχει ανάγκη η χώρα στις σχέσεις της με ένα γείτονα».