ΕΘΝΙΚΑ

«Καρφί» Κοτζιά σε Ζάεφ: Όταν θες συμφωνία, δεν την αμφισβητείς πριν την κάνεις

«Καρφί» Κοτζιά σε Ζάεφ: Όταν θες συμφωνία, δεν την αμφισβητείς πριν την κάνεις

Νίκος Κοτζιάς | Ζόραν Ζάεφ | Σκοπιανό: Με μια δήλωση που ερμηνεύεται ως απάντηση στην απαράδεκτη τοποθέτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμά της, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έδωσε τη Δευτέρα (26/02) το στίγμα των ελληνικών προθέσεων για το Σκοπιανό.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «SPIEGEL»

Μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση. Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη γι’ αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη».

Ερωτηθείς εάν προβληματίζεται από τη δήλωση Ζάεφ, ότι τυχόν απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της γείτονος θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε με νόημα: «Όχι, αλλά νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της».

Διαβάστε σχετικά:

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση της ΕΕ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισήμανε σχετικά: «Η ΕΕ καθιστά σαφές πως οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Νομίζω ότι ήταν η πιο ακριβής και η πιο καλή δήλωση που έχει γίνει ποτέ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι καθιστά φανερό και σαφές ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις