ΕΘΝΙΚΑ

Public Issue: Οι μισοί Έλληνες «βλέπουν» πόλεμο με την Τουρκία και ζητούν αύξηση της θητείας (pics)

Public Issue: Οι μισοί Έλληνες «βλέπουν» πόλεμο με την Τουρκία και ζητούν αύξηση της θητείας (pics)

Public Issue | Στρατιωτική θητεία: Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύει την Κυριακή (29/04/2018) η Public Issue για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς το 44% των ερωτηθέντων πως η Ελλάδα ενδέχεται να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ, παράλληλα, δηλώνουν σύμφωνοι με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, από εννιά μήνες σε 12, ενώ το 31% δηλώνει ότι διαφωνεί.

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) εκτιμούν πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 74% πιστεύει πως το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών έγκειται στην αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% εκτιμά ως απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας.

Ωστόσο, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (70%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Εξάλλου, στην ερώτηση «Πού πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα “θερμό” επεισόδιο;», το 65% απαντά στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Public Issue, το ΝΑΤΟ δεν μοιάζει να είναι και τόσο δημοφιλές, καθώς το 62% των πολιτών έχει αρνητική άποψη, έναντι 34% που εκφράζει θετική γνώμη. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει το αντίθετο.

Στον αντίποδα κινούνται οι απόψεις του κόσμου για τον Ελληνικό Στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον στρατό, ενώ ένα 17% δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr αναλυτικά στοιχεία της έρευνας (Πηγή πινάκων: Public Issue)

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις