ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα: Θα βρούμε τους «8» και θα τους πακετάρουμε (vid)

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα: Θα βρούμε τους «8» και θα τους πακετάρουμε (vid)

Μπεκίρ Μποζντάγ | Τούρκοι στρατιωτικοί: Με έναν λόγο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο «εμπρηστικός» και σε ύφος που ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, απείλησε ευθέως την Ελλάδα ότι η Άγκυρα θα απαγάγει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει με προσβλητικά λόγια εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΜΠΟΖΝΤΑΓ: «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΑΝΔΡΟΣ» - ΚΟΤΖΙΑΣ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ»

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μποζντάγ κουνάει απειλητικά το δάχτυλο εναντίον της χώρας μας, εντούτοις αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του «σουλτάνου» και αντιπρόεδρος της Τουρκίας ξεπέρασε τα εσκαμμένα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στη γείτονα, τη Δευτέρα (04/06/2018), ο κ. Μποζντάγ αναφέρθηκε στην αποφυλάκιση και των τελευταίων τεσσάρων από τους οκτώ ομοεθνείς του, που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, όπου είχαν διαφύγει αμέσως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

«H Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Απευθυνόμενος, εξάλλου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της γείτονος είπε: «Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Ελλάδα ο κύριος πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του, ότι είναι λόγος ανδρός. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν».

Είναι, τουλάχιστον, ανήκουστο, κυβερνητικός εκπρόσωπος μιας χώρας να χρησιμοποιεί τέτοια προσβλητικά λόγια σε βάρος πρωθυπουργού γειτονικής και μάλιστα σύμμαχης χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ!

Και, βεβαίως, ο κ. Μποζντάγ φαίνεται πως μάλλον … ζήλεψε την ρητορική, στην οποία αρέσκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μιλώντας ακόμη και για απαγωγή των «8».

«Μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή, ακόμη, να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και σωματοφύλακες. Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε», είπε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Μποζντάγ και την απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Κοτζιάς: Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Μποζντάγ

Σχολιάζοντας το προκλητικό «κρεσέντο» του Τούρκου αντιπροέδρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για «άτοπες και απαράδεκτες δηλώσεις».

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου».

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους. Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν αισθάνεται προβληματισμένος ότι στις δηλώσεις Μποζντάγ υποκρύπτεται πρόθεση απαγωγής των «8», ο κ. Κοτζιάς είπε: «Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιχνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».

ΝΔ: Θρασύς ο Μποζντάγ

Απαράδεκτες χαρακτήρισε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του κ. Μποζντάγ.

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής

«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Tουρκικής κυβέρνησης Μπ. Μποζντάγ είναι εντελώς απαράδεκτες. Οι απειλές για πειρατικές ενέργειες απαγωγής των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, παραπέμπουν σε συμπεριφορές περασμένων αιώνων και όχι σε ένα κόσμο που βασίζεται σε αρχές και κανόνες κι εκθέτουν την ίδια τη χώρα του, που δηλώνει ότι επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

Τέλος, στο σκέλος των δηλώσεων που αφορούσαν τον κ. Τσίπρα, ας απαντήσει ευθέως το Μαξίμου: έχει δώσει πράγματι υποσχέσεις ο κ.Τσίπρας στον κ.Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο;»

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις