ΕΘΝΙΚΑ

Νέα επίθεση Γιλντιρίμ κατά της Ελλάδας: «Αδύνατον να αποδεχτούμε αυτό που έκαναν με τους 8»

Νέα επίθεση Γιλντιρίμ κατά της Ελλάδας: «Αδύνατον να αποδεχτούμε αυτό που έκαναν με τους 8»

Νέα πυρά κατά της Ελλάδας για τη… δυσκολοχώνευτη απόφαση της απελευθέρωσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν, εξαπέλυσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ - Θρίλερ με τους «8»: Τους κρύβουν σε στρατόπεδο και φοβούνται ακόμα και δολοφονία τους

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής προπαγάνδας του «σουλτάνου» ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, υποστήριξε ευθαρσώς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως η απελευθέρωση των «8» δεν ταιριάζει στις σχέσεις… καλής γειτονίας (!), τονίζοντας πως «οι πραξικοπηματίες έγιναν αιτία να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί Τούρκοι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος».

Παράλληλα ωστόσο, ο Γιλντιρίμ δεν δίστασε να απλώσει χείρα φιλίας στην Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι το «πάγωμα» της συμφωνίας για το προσφυγικό δεν αφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε.

«Δεν είναι δυνατόν για εμάς να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η Ελλάδα, ως γείτονάς μας (σ.σ. την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο). Κάνουμε μεγάλο αγώνα. Το να απελευθερώνεις αυτούς τους γκιουλενιστές, οι οποίοι προκάλεσαν χτύπημα στη ραχοκοκαλιά της χώρας μας, που έγιναν αιτία να σκοτωθούν και να τραυματιστούν τόσοι άνθρωποι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν ταιριάζει στις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ, μιλώντας στο κανάλι NTV.

Στη συνέχεια, αφού… καθάρισε με την Ελλάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει τα… γλυκά μάτια στην Ευρώπη, στέλνοντας μήνυμα… συνεργασίας.

Διαβεβαίωσε έτσι ότι η απόφαση να «παγώσει» η συμφωνία για την επανεισδοχή των μεταναστών, δεν επηρεάζει εκείνη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άσχετα αν η Ελλάδα ανήκει σε αυτήν.

«Στο σημείο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση. Υπάρχει μία διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και μία με την Ε.Ε. Εμείς τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής παγώσαμε. Θέμα αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε. δεν τίθεται», κατέληξε.

Θρίλερ με τους «8»: Τους κρύβουν σε στρατόπεδο – Φοβούνται ακόμα και δολοφονία τους

Ελέγχονται τα φαγητά τους – Επιστρατεύτηκαν ΕΚΑΜ, ΜΑΤ και ελεύθεροι σκοπευτές - Κάμερες παρακολουθούν κάθε κίνηση περιμετρικά του χώρου που βρίσκονται.

Με ένα λόγο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο «εμπρηστικός» και σε ύφος που ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, απείλησε την περασμένη Τρίτη (05/06) ευθέως την Ελλάδα ότι η Άγκυρα θα απαγάγει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μποζντάγ κουνάει απειλητικά το δάχτυλο εναντίον της χώρας μας, αυτήν τη φορά ο εκπρόσωπος του «σουλτάνου» και αντιπρόεδρος της Τουρκίας ξεπέρασε τα όρια.

«Μπορεί η Ελλάδα να μην τους εξέδωσε ή, ακόμα, να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και σωματοφύλακες. Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν όμως είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες, στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε», είπε.

Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα. Ο υπουργός Άμυνας έθεσε το θέμα στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα στήθηκε ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για την προστασία των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Φοβούνται δολοφονία

Μετά και τις ξεκάθαρες απειλές της τουρκικής κυβέρνησης, ο μεγάλος φόβος δεν είναι τόσο αυτός της επιχείρησης απαγωγής, καθώς και οι οκτώ διαμένουν σε στρατόπεδο στον ηπειρωτικό χώρο, όσο το ενδεχόμενο να προσπαθήσει κάποιος να τους σκοτώσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ξεχωριστή ροή πληροφόρησης ειδικά για την υπόθεση των «οκτώ», ενώ η φρούρηση αναπροσαρμόζεται με αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου, ανάλογα με τις νέες κάθε φορά πληροφορίες.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον προηγούμενο χώρο κράτησης, και οι «οκτώ» βρίσκονται υπό συνεχή και αυστηρή επιτήρηση. Έχουν ωστόσο ιδιωτικότητα, αφού στον καθένα αναλογεί ένα δωμάτιο, ενώ κοινόχρηστα είναι η κουζίνα και το σαλόνι.

Έχουν ελευθερία να κάνουν πεζοπορία ή τρέξιμο, αλλά όχι να βγαίνουν από το φυλασσόμενο χώρο. Οι μοναδικές επισκέψεις που δέχονται είναι αυτές από τους δικηγόρους τους, ενώ όσοι μπαίνουν στο χώρο, ελέγχονται εξονυχιστικά.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακροβολισμένοι περιμετρικά των εγκαταστάσεων και ελέγχουν κάθε κίνηση.

Παρούσες επίσης ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ, της Αντιτρομοκρατικής και των ΜΑΤ. Όλες οι κινήσεις βιντεοσκοπούνται και ο χώρος, σε μεγάλη ακτίνα, ελέγχεται και ηλεκτρονικά.

Χαρακτηριστικό του πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας και το γεγονός πως για κάθε Τούρκο αξιωματικό αντιστοιχούν περισσότεροι από 10 άνδρες των ελληνικών Αρχών.

Εκτός αυτού, καθημερινά ελέγχεται και το φαγητό των 8. Όπως και τα γλυκά που τους στέλνουν οι οικογένειές τους από την Τουρκία. Στους Τούρκους αξιωματικούς παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.

Πώς περνούν το χρόνο τους

Αξιωματικοί που έχουν εικόνα της καθημερινότητας των Τούρκων αξιωματικών περιγράφουν πώς περνούν τις μέρες τους. Διαβάζουν πολύ και βλέπουν τηλεόραση. Κάνουν δε και προσπάθειες να μάθουν ελληνικά. Όλοι τους μιλούν καλά αγγλικά, ενώ ένας από τους αξιωματικούς ξέρει να παίζει και μπουζούκι.

Τα έξοδά τους, τα οποία μπορούν να κάνουν μόνο εντός του στρατοπέδου, καλύπτονται από τα χρήματα που τους στέλνουν οι οικογένειές τους. Η τύχη των δικών τους ανθρώπων που παραμένουν στην Τουρκία είναι και το μεγάλο τους άγχος.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Έξαλλος ο Πούτιν με τον Ερντογάν: Με εμάς δεν θα παίζεις παιχνίδια

Ρoή Ειδήσεων