ΕΘΝΙΚΑ

Βίντεο ντοκουμέντο: Η «μάχη» με τα τουρκικά αλιευτικά στη Λέρο

Βίντεο ντοκουμέντο: Η «μάχη» με τα τουρκικά αλιευτικά στη Λέρο

Κόκκινο έχει «χτυπήσει» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπου οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία κρέμονται από μία κλωστή - «Δεν έχουν μόνο οι Τούρκοι όπλα, έχουμε και 'μεις» διαμηνύουν οι Έλληνες αλιείς που δέχθηκαν πυρά από Τούρκους κοντά στη Λέροκοντά Λέρου- Τι απαντά το Λιμενικό

Οι Τούρκοι ψαράδες, αλλά και τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής, όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως η Λέρος (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας). οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Την προκλητικότητα μάλιστα των γειτόνων που δεν διστάζουν να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και να πυροβολούν εναντίον των Ελλήνων αλιέων, αποτυπώνει βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από την Καθημερινή.

Την ίδια ώρα, τις καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους ανοιχτά της Λέρου σχολιάζει με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε «οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

Τονίζεται, επίσης, ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα «αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι ψαράδες, το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου.

Μιλώντας στον Alpha, οι ψαράδες υποστήριξαν πως οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς.

Αναγκάστηκαν έτσι να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που έσπευσε στο σημείο με δύο σκάφη. Όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Δραματικές είναι για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα σε Πάτμο, Λέρο και Αρκιούς, κλέβοντας τους φυσικούς πόρους και απαγορεύοντας με απειλές στους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν στον τόπο τους.

Τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή (12/08) κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου με απανωτούς πυροβολισμούς κατά Ελλήνων.

Οι πυροβολισμοί προήλθαν από τουρκικά αλιευτικά, ωστόσο είναι αμφίβολο αν στα αλιευτικά βρίσκονταν μόνο ψαράδες ή εκπαιδευμένοι άνδρες με σχέδιο κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες, οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως οι Τούρκοι ετοιμάζουν σοβαρό ένοπλο επεισόδιο, κάτι που το ανέφερε και ο Ελληνας ψαράς.

Όπως κατήγγειλαν οι αλιείς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στην περιοχή, πυροβόλησαν προς το μέρος τους, τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι πυροβολισμοί ήταν κατά ριπάς.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς, oι υπόλοιποι ήταν κατά βολή. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας, που βρισκόταν στο ένα αλιευτικό.

«Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», τόνισε με τη σειρά του και ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Δείτε εδώ τη μαρτυρία του ψαρά στον ΑΝΤ1 σήμερα 13/08/2018

Κορυφώνεται η τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα

Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπήρχαν 10 τουρκικές μηχανότρατες.

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη «φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή η διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπέλαγος» είπε ότι «σε παλαιότερες καταστάσεις οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν τον κίνδυνο έφευγαν. Την περασμένη εβδομάδα έβριζαν, απειλούσαν και θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα τους σταματήσει κανένας».

Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου «το καθένα από αυτά τα αλιευτιακά ψαρεύει 1-3 τόνους το 24ωρο. Αλιεύουν και πωλούν ψάρια με τα οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε το απόθεμα.

Ερωτηθείσα για την αντίδραση του λιμενικού η ίδια παρατήρησε ότι «το θέμα είναι τι εντολές έχει το λιμενικό. Έχει εντολές να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι ή απλά κάνει συστάσεις με μια σβούρα γύρω από τη μηχανότρατα; Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική εντολή πίσω από αυτό (σ.σ. να κάνουν μόνο συστάσεις). Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία σύλληψης». «Τα σκάφη αυτά θα έπρεπε να οδηγούνται στο λιμάνι» κατέληξε η κυρία Μήλιου.

«Θα μπαίνουμε στη θάλασσα με τα όπλα»

Η οργή πλέον ξεχειλίζει και δεν είναι μόνο κατά των Τούρκων. Οι Έλληνες ψαράδες είναι εκνευρισμένοι και με τη στάση του Λιμενικού που «σφυρίζει αδιάφορα».

«Οι εκκλήσεις μας είναι συνεχείς αλλά η αδιαφορία και η ανεπάρκεια των ανδρών του Λιμενικού είναι πιο προκλητική και από την τακτική των Τούρκων», αναφέρουν οι ψαράδες. «Θα δέσουμε τους Τούρκους και θα τους φέρουμε εμείς στο Λιμενικό. Δεν έχουν μόνο οι Τούρκοι όπλα, έχουμε και εμείς», δηλώνουν στο Newsbomb.gr και δεν αποκλείουν ακόμα και να μπαίνουν στη θάλασσα οπλοφορώντας.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», επισημαίνει επίσης πως Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας ό,τι απομένει από το σάρωμα του βυθού από τους Τούρκους.

Η επικίνδυνη τακτική των Τούρκων

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Οι κυκλωτικές κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή καθώς, το παραμικρό ατύχημα είναι ικανό να πυροδοτήσει ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τα τουρκικά πλοιάρια, σταδιακά, πλησιάζουν επικίνδυνα στις ακτές Ελληνικών νησιών, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να επανδρώνονται από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και να τελούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο τουρκικός στρατός και η ΜΙΤ εφοδιάζουν τα τουρκικά αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα (ραντάρ επιφανείας κ.α.) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές, διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Παράλληλα, προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών, σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.

Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν τις δράσεις των Τούρκων αλλά επιμένουν να τηρούν αμυντική στάση ώστε να αποφευχθεί ανάφλεξη στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Απαράδεκτη πρόκληση: Τούρκοι ψαράδες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Λέρο (pics-vid)

Φωτιά Εύβοια: Πύρινη κόλαση στο Κοντοδεσπότι – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους (pics+vids)