ΕΘΝΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Τέλος η Τουρκία για τις ΗΠΑ – Πώς θα το «εκμεταλλευτεί» η Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις: Τέλος η Τουρκία για τις ΗΠΑ – Πώς θα το «εκμεταλλευτεί» η Ελλάδα

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τον αφερέγγυο «σουλτάνο» και ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα – Φεύγουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ και αυξάνουν τις δραστηριότητες στη χώρα μας – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal

Τη σταδιακή απαγκίστρωσή τους από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις φαίνεται πως ετοιμάζουν με ταχείς ρυθμούς οι Αμερικανοί καθώς, όπως αποκαλύπτει η καλά ενημερωμένη εφημερίδα Wall Street Journal, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για περαιτέρω χρήση από τους Αμερικανούς αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Ο Aμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που δείχνει μια δυνητική κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα είπαν αξιωματούχοι.

Υπάρχουν επίσης τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό μέρος για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Από πολιτικής άποψης, οι Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και τα δύο κράτη έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Τονίζεται ότι γεωγραφικά η Ελλάδα έχει τον ιδανικό καιρό για ασκήσεις της αεροπορίας όλο τον χρόνο και διαθέτει τόσο Ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και προσθέτει: «Ίσως το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεκτικές (Σ.Σ.: στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέκτασης των ΗΠΑ), τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών υποδομών και για στάθμευση στρατευμάτων στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση. «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν (στο πρόσφατο ταξίδι του) στην Αθήνα ο στρατηγός, Τζον Ντάνφορντ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην εγγύτητα της Ελλάδας ως προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη βόρεια Αφρική. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη χρήση των Ελληνικών βάσεων. Την άνοιξη, μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper drones ξεκίνησαν να επιχειρούν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Στο ρεπορτάζ της Nancy Α. Youssef, δημοσιογράφου της αμερικανικής εφημερίδας, επισημαίνεται πως «οι συνομιλίες, υπό τον στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, ανώτατο διοικητή της συμμαχικής δύναμης στην Ευρώπη, είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού».

Προς το παρόν πάντως οι Αμερικανοί αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για εγκατάλειψη της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. «Την ώρα που η Ελλάδα παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, η αυξημένη χρήση των ελληνικών υποδομών δεν έχει σκοπό την αντικατάσταση – ή την αντιστάθμιση – των αμερικανικών επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία», αναφέρει η WSJ. «Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα δεν έχουν στόχο να λειτουργήσουν σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο στρατηγός Ντάνφορντ.

«Το Ιντσιρλίκ είναι μεγαλύτερο, σχεδιασμένο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και πλησιέστερα στη Συρία, όπου ο αμερικανικός στρατός επιχειρεί να ξετρυπώσει τους τελευταίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 από αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αγορά από την Τουρκία των S-400 από τη Ρωσία και η βοήθεια των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, μιας ομάδας που τα μέλη της θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία, έχουν δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών, αυξάνοντας την “ελκυστικότητα” της Ελλάδας», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Από το 2015, οι Τούρκοι προσέθεσαν περιορισμούς στο είδος των επιχειρήσεων που οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν από το Ιντσιρλίκ. Ως αντίδραση οι ΗΠΑ βελτίωσαν τις υποδομές τους σε περιοχές όπως το Κατάρ για να πραγματοποιούν από εκεί τις επιχειρήσεις τους», τονίζει η WSJ και συνεχίζει: «Για χρόνια, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιούσε τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, που αποτελεί το μοναδικό λιμάνι στο οποίο μπορεί να ελλιμενιστεί αεροπλανοφόρο.

Τον Μάιο το USS Harry S. Truman πραγματοποίησε ελλιμενισμό για τέσσερις ημέρες εκεί. Τον επόμενο μήνα το αεροσκάφος του Προέδρου Τραμπ στάθμευσε εκεί για ανεφοδιασμό καθ’ οδόν προς τη Σιγκαπούρη για τις συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ούν. Ωστόσο, η Σούδα αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο όριο δυναμικότητάς της, όπως είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, κάτι που προκαλεί την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Για την Ελλάδα, οι περισσότεροι ελλιμενισμοί και οι ασκήσεις θα μπορούσαν να μετριάσουν τις απειλές από τη Λιβύη και την Τουρκία, για τις οποίες (ειδικά για την τελευταία) η Ελλάδα «ανησυχεί βαθιά», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την Κυριακή, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν πως συνέλαβαν δύο Τούρκους στρατιωτικούς για παράνομη είσοδο στη χώρα και αργότερα τους άφησαν, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε ανακοινώσεις από τους στρατούς και των δύο πλευρών. Η Ελλάδα «παρατηρεί τη γειτονιά της και εντοπίζει την ίδια αστάθεια (…) που εντοπίζουμε και εμείς», είπε αξιωματούχος.

Έλληνες αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσαν άμεσα τις συζητήσεις για στρατιωτική συνεργασία, αλλά σημείωναν ότι η χώρα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και ήδη έχει καλύψει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, hellasjournal.com