ΕΘΝΙΚΑ

«Τραβά το σχοινί» η Αλβανία για το θάνατο Κατσίφα: Νέο διάβημα στην Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα

«Τραβά το σχοινί» η Αλβανία για το θάνατο Κατσίφα: Νέο διάβημα στην Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα

Κωνσταντίνος Κατσίφας | Αλβανία: Την τακτική των υψηλών τόνων επιμένει να διατηρεί η κυβέρνηση της Αλβανίας, καλώντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα στο υπουργείο Εξωτερικών την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη, αναφορικά με την υπόθεση θανάτου του 35χρονου ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες, στις 28/10/2018.

Σύμφωνα, με πληροφορίες προέβησαν σε νέο διάβημα προς την κυρία Σουράνη, ζητώντας της εξηγήσεις για το κάψιμο μιας αλβανικής σημαίας στην Αθήνα και αξιώνοντας από την ίδια να υπάρξει καταδίκη από πλευράς Αθήνας για «πράξεις που επηρεάζουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελληνίδα πρέσβης απάντησε στο αλβανικό ΥΠΕΞ με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, καθιστώντας σαφές πως «η Ελλάδα είναι ένα απόλυτα ασφαλές κράτος».

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Σουράκη είχε κληθεί λίγες ημέρες νωρίτερα και πάλι από το ΥΠΕΞ της γείτονος, όπου της ανακοινώθηκε η «ξεκάθαρη θέση των αλβανικών αρχών όσον αφορά την υπόθεση Κατσίφα».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Τίρανα, αναφέρονταν τα εξής:

«Στην πρέσβη ειπώθηκε ότι το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την αλβανική Εισαγγελία. Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση για σύνεση και αποφυγή πολιτικών και διπλωματικών παρεξηγήσεων για το θέμα αυτό, εξασφαλίζοντας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελληνικής ιθαγένειας χωρίς διακρίσεις».

Το ζήτημα, πάντως, με το θάνατο του 35χρονου Έλληνα ομογενή ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου παραμένει ανοικτό, ενώ είναι δεδομένη η αξίωση της Αθήνας να χυθεί άπλετο φως και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση από τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: