ΕΘΝΙΚΑ

Αλβανία: Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες εξτρεμιστές που βρέθηκαν στην κηδεία του Κωνταντίνου Κατσίφα

Αλβανία: Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες εξτρεμιστές που βρέθηκαν στην κηδεία του Κωνταντίνου Κατσίφα

Κωνσταντίνος Κατσίφας|Ειδήσεις:Στο «κόκκινο» διατηρεί το τεταμένο κλίμα μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα η κυβέρνηση της γείτονος, «επικηρύσσοντας» 52 Έλληνες που έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του 35χρονου ομογενούς - Τους καταλογίζει οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας, ενώ κάνει λόγο για «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» προς τη χώρα τους – Παράλληλα, ενημερώνει ότι στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται και άλλοι «εξτρεμιστές» συμπατριώτες μας, στους οποίους έχει απαγορευτεί επίσης η είσοδος στη χώρα - «Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας», τονίζουν - Ανθελληνικές «κορώνες» και παραλήρημα Ράμα: Ύαινες, κοράκια, γουρούνια και γαϊδούρια όσοι πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα

Ένα 24ωρο μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε γραπτή δήλωση του Αλβανού υφυπουργού Εσωτερικών, Σάντερ Λέσι, με την οποία ανακηρύσσει 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, ανεπιθύμητους για τη χώρα.

Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι 52 Έλληνες, ωστόσο τους καταλογίζονται εχθρικές και οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας αλλά και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την Εθνική Ασφάλεια αλλά και τη δημόσια Ειρήνη.

Η ανακοίνωση που αγγίζει τα όρια της προκλητικής, επικαλείται μάλιστα τη νομοθεσία της Αλβανίας για την «υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδος δεσμευμένη να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».

Οι Αλβανοί χαρακτηρίζουν επίσης ως «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» προς τη χώρα τους, «τα όσα έγιναν από ανεξάρτητα άτομα και ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα που κακοποίησαν το σεβασμό μας προς την οικογένεια που πενθούσε και μετατρέποντας ένα τελετουργικό ταφής σε έναν απαράδεκτο εξτρεμισμό».

«Αυτοί οι 52 αλλά και άλλοι που ακόμη εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τις χθεσινές εξτρεμιστικές ενέργειες στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αλβανία για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

«Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

Εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα - Μπερίσα: «Γουρούνια» κι «εξτρεμιστές» όσοι πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα

Ανθελληνικές «κορώνες» από πρώην και νυν πρωθυπουργό της Αλβανίας - Δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνήμη του 35χρονου Έλληνα ομογενή ούτε την οικογένειά του, προχωρώντας σε αήθεις κι απαράδεκτες δηλώσεις - Η απάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου

Νωρίτερα, απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις εναντίον όσων συμμετείχαν στην κηδεία του 35χρονου Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, έκαναν ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, και ο πολιτικός του αντίπαλος, Σαλί Μπερίσα.

Μάλιστα ο κ. Ράμα, με ύφος που προσιδιάζει σε νοοτροπία χυδαίου υβριστή και με δηλώσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητά του επιτίθεται με αήθεις χαρακτηρισμούς εναντίον όλων όσων αποφάσισαν να παραβρεθούν στη νεκρώσιμη τελετή και την εξόδιο ακολουθία στο χωριό Βουλιαράτες.

Ο Αλβανός πρωθυποργός ξεπερνά κάθε όριο, χαρακτηρίζοντας «προβοκάτορες κηδειών» όλους όσους έσπευσαν να πουν το «τελευταίο αντίο» στον Έλληνα που έπεσε νεκρός από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχόλιο συμπατριώτη του, που του ζήτησε να λάβει θέση για όσα διαδραματίστηκαν στους Βουλιαράτες –και «ντροπιάζουν την Αλβανία σαν κράτος», ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε μεν διαλλακτικός, χρησιμοποιώντας όμως σκληρή γλώσσα για όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία.

«Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Όποιος ήρθε να προκαλέσει, εισήλθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και αποχώρησε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου», είπε ο Ράμα απαντώντας στις υποδείξεις συμπατριώτη του (με προφίλ Lucky Boy London) που του ζήτησε να κάνει παρέμβαση και να «βάλει τους Έλληνες στη θέση τους, δείχνοντας τους την αξία τους ως αλβανικό έθνος».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και ο χαρακτηρισμός του Αλβανού πρωθυπουργού για «βρωμερές υπάρξεις», «ύαινες, κοράκια, γαϊδούρια και γουρούνια» εναντίον όσων φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Η Αλβανία δεν “ντροπιάζεται” από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τραγουδούν σαν κοράκια! Είναι βρωμερές υπάρξεις που βεβηλώνουν το νεκρό που δήθεν τιμούν και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους», δήλωσε προκλητικά για τους Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες που βρέθηκαν στους Βουλιαράτες.

Και πρόσθεσε: «Ένα έθνος (σ.σ. το ελληνικό) που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Και αυτή όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και τα δικά της γαϊδούρια».

Ύστερα από μια τέτοια δήλωση, εγείρονται ερωτήματα για το πώς εννοεί, τελικά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τη φιλία ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα, ιδίως όταν φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία.

Όπως καθίσταται σαφές, ο κ. Ράμα έχει ξεπεράσει πλέον τα εσκαμμένα. Το λιγότερο δε που οφείλει είναι μία συγγνώμη από τούτη τη χώρα και τους πολίτες της που στήριξαν και στηρίζουν όσο καμία άλλη τους ανθρώπους που τόσα χρόνια κατοικούν και εργάζονται σε αυτή.

Μπερίσα: Εξτρεμιστές και πρωτόγονοι όσοι πήγαν στην κηδεία Κατσίφα

Την ίδια στιγμή, κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό Ράμα, η «σκυτάλη» των ύβρεων έλαβε και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, καταφερόμενος εναντίον όσων παραβρέθηκαν στη νεκρώσιμη τελετή του 35χρονου Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ομάδες ελλήνων εξτρεμιστών, πρωτόγονων αντι-Αλβανών εξτρεμιστών, μπαίνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Είναι "θαμμένοι" με πανό ρατσιστικά, αντι-Αλβανικά, βόρειο Ηπειρωτικά του εξτρεμιστή Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία», έγραψε ο Μπερίσα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Και προσθέτει στην ίδια ανάρτηση: «Καταδικάζω έντονα την πρωτόγονη πράξη εκμετάλλευσης μιας νεκρικής πομπής από εξτρεμιστές, φανατικούς για ρατσιστικούς και αντι-Αλβανικούς σκοπούς».

Καταλήγει δε η δήλωση του Σαλί Μπερίσα: «Καταγγέλλω αυτήν την πράξη διαστρέβλωσης της αλβανικής επικράτειας από τις Αρχές της Αθήνας και των Τιράνων, οι οποίες, με την ανεύθυνη και υστερική στάση τους, παροτρύνουν αυτήν την αισχρή, διεθνώς καταστρεπτική πράξη και σιωπούν σήμερα από ντροπή».

Δείτε την ανάρτηση του Σαλί Μπερίσα στο Facebook:

Αντίδραση από Κουμουτσάκο

Για «απαράδεκτες και προκλητικές» αποφάσεις και δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κάνει λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με σχόλιό του στο twitter και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σιωπά και τον αποθρασύνει».

«Επί 12 ημέρες, η στάση, οι αποφάσεις, οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, ήταν απαράδεκτες και προκλητικές. Έριχναν λάδι στη φωτιά. Αποκορύφωμα η χθεσινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την ημέρα της κηδείας του Κ. Κατσίφα. Η κυβέρνηση όμως σιωπά. Έτσι τον αποθρασύνει», αναφέρει στο σχόλιό του ο κ. Κουμουτσάκος.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους δεν έκαναν αίτηση στον ΕΦΚΑ

Κοινωνικό Μέρισμα: Δείτε ΕΔΩ εάν είστε δικαιούχος - Κριτήρια και προϋποθέσεις