ΕΘΝΙΚΑ

«Φωτιά» στην κυπριακή ΑΟΖ: Με δύο γεωτρύπανα ο Ερντογάν θέλει την ανατολική Μεσόγειο «τσιφλίκι» του

«Φωτιά» στην κυπριακή ΑΟΖ: Με δύο γεωτρύπανα ο Ερντογάν θέλει την ανατολική Μεσόγειο «τσιφλίκι» του
Οι Τούρκοι και προσωπικά ο Ερντογάν θέλουν να ξεκινήσουν πάση θυσία γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Μόνον ως επιχείρηση επίδειξης ισχύος θα μπορούσε να ερμηνευτεί η υπερβολική προβολή που γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς τουρκικών ΜΜΕ αναφορικά με τις ετοιμασίες της Άγκυρας για την υποδοχή του δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το νέο πλωτό γεωτρύπανο υπό την ονομασία «Deep Sea Metro I» πέρασε το στενό των Δαρδανελλίων την Παρασκευή (21/02/2019) και αναμένεται να καταπλεύσει το Σάββατο στο ναυπηγείο της Γιάλοβα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε και σχετικό βίντεο, ενώ και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Turk ακολούθησε την ίδια τακτική.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα, το DeepSea Metro I αναμένεται να περάσει από στάδιο συντήρησης, το οποίο πιθανότατα θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στην ΑΟΖ Κύπρου, συνοδεία και του γεωτρύπανου «Fatih».

Γιατί ο Ερντογάν βιάζεται να βάλει το… πόδι του στην κυπριακή ΑΟΖ

Υπάρχει σαφής λόγος που η Τουρκία θα οδηγηθεί σε μια τέτοια κίνηση: Οι πρόσφατες έρευνες που έγιναν μέσα στην τουρκική ΑΟΖ και ειδικότερα οι γεωτρήσεις στις περιοχές Αλάνια και Μερσίνη δεν απέδωσαν «καρπούς».

Μάλιστα, οι κεμαλιστές του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έσπευσαν να επικρίνουν με δριμύτητα το «σουλτάνο» μέσα στην Εθνοσυνέλευση μετά και την εξέλιξη αυτή, με το βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, να κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν κατόρθωσε να βρει «ούτε έναν κουβά πετρέλαιο».

Δείτε σχετικά:

Άγριο «κράξιμο» σε Ερντογάν: «Ούτε έναν κουβά πετρέλαιο δεν βρήκες»

Όπως γίνεται φανερό, ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει πάση θυσία να «βουλώσει» στόματα: Με απλά λόγια να κατευνάσει τους επικριτές του που τον κατηγορούν για αλόγιστες σπατάλες στις ενεργειακές έρευνες, τη στιγμή που η οικονομία της γείτονος έχει «γονατίσει».

Κατά συνέπεια, ο ίδιος επιλέγει, για πολλοστή φορά, την οδό της πυγμής και των απειλών προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το προφίλ του ισχυρού «παίκτη», με φόντο και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου.

Τα δύο πλωτά γεωτρύπανα που έχει πλέον η Άγκυρα θα αποτελέσουν την βασική απειλή κατά της Ελλάδα και της Κύπρου καθώς με αυτά η Τουρκία θα επιχειρήσει την διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Πέμπτη (21/02/2019) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προειδοποιήσει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, απειλώντας ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη Μεσόγειο».

Αναφερόμενος δε στο «Deep Sea Metro I», ο Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τον Μάρτιο θα κάνει γεώτρηση στην περιοχή της Αλάνιας. Μόλις τελειώσει εκεί θα πάει στην Κύπρο. Και το νέο μας γεωτρύπανο όπου να ναι έρχεται. Θα πήγαινε στην Μαύρη Θάλασσα αλλά το στέλνουμε κι εκείνο εκεί. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς εμάς δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ας το δουν αυτό και εκείνοι που έρχονται από μακριά σε εκείνη την περιοχή και οι εταιρείες τους. Στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό»

Και πρόσθεσε: «Με τον ίδιο τρόπο και το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, ο πλούτος των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο για μας είναι στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού” και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και από δω και μπρος».

Συναγερμός σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Την ίδια στιγμή, αυξημένη κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει στο Αιγαίο σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς με εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που διοργανώνουν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις υπό την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», η άσκηση θα αφορά στην πλήρη κινητοποίηση του συνόλου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επιχειρήσεις επίδειξης ισχύος σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αναμένεται δε να διεξαχθεί από τις 27/02/2019 έως και τις 08/03/2019 ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της τουρκικής άσκησης, που εντάσσονται στην «United, Joint Winter-2019 Exercise» συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα, πάντα, με το «Anadolu», η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες εντολές δύναμης και στην αύξηση των επιπέδων ετοιμότητας των δυνάμεων που εμπλέκονται σ’ αυτήν.
Κατά τα λοιπά, στην άσκηση συμμετέχουν ενεργά οκτώ χώρες και άλλες επτά ως παρατηρητές.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει συνθήκες κλιμάκωσης διαρκείας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, εμμένοντας στην προκλητική στάση του και τις επεκτατικές βλέψεις του με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι δε φανερή η προσπάθειά του να δείξει σε όλους ότι παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

ΣΚΑΪ – Οριστικό: Ο Σπύρος Παπαδόπουλος «διώχνει» τον Ατζούν (pics)

Χαμός με Τσιτσιπά: Χτύπησε και τραυμάτισε παιδάκι (pics)

Η Ελλάδα θρηνεί τον 24χρονο Εύζωνα: «Καλό παράδεισο τσολιά μου» (pics+vid)

Σχετικές ειδήσεις