ΕΘΝΙΚΑ

Δραματική προειδοποίηση Αποστολάκη: Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο

Δραματική προειδοποίηση Αποστολάκη: Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο

Καμπανάκι κινδύνου από τον υπουργό Άμυνας – Προσπάθεια της Ελλάδας να αποκλιμακωθεί η κατάσταση

Τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο αναγνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση με την Τουρκία έχει κλιμακωθεί σε βαθμό επικίνδυνο.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση: «Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Ο κ. Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν αποφασίστηκε με τον ομόλογό του κ. Ακάρ να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.

Σταθερότητα στα Βαλκάνια μετά τη λύση του Σκοπιανού

Ο κ. Αποστολάκης υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι θα συντελέσσει στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Μιλώντας για τα Βαλκάνια, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε, καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υπηρεσίες Εναέριας Αστυνόμευσης, που ήδη προσφέρουμε στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της χώρας στις νατοϊκές δομές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η χώρα δεν έχει υπερβολικές συναλλαγές αλλά διατηρούμε πάντα καλές σχέσεις και προτείνουμε ότι αυτή η καλή σχέση μπορεί να αξιοποιηθεί για την Ουκρανία και την εξομάλυνση κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα Ερντογάν: Έχουμε το Αιγαίο μας, τη Μεσόγειό μας, δεν έχουμε Κουρδιστάν