ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

LIVE BLOG: Ένας «άλλος» Ερντογάν – Ανοίγει καθαρός δρόμος για νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά

Κώστας Τσιτούνας

Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Εξαιρετικά επιτυχής από πλευράς διπλωματικής σκηνοθεσίας η εμφάνιση του προέδρου Ερντογάν...

Χωρίς εξάρσεις και λεκτικές ακροβασίες ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε σήμερα ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που είχαμε γνωρίσει σε προηγούμενες συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η αλλαγή στρατηγικής του συνοψίζεται στις τελευταίες του λέξεις: «Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί. Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο Μητσοτάκης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος των δηλώσεων ο Ερντογάν έσπευσε πρώτος να χειροκροτήσει, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται. Από τις δηλώσεις πάντως διεφάνει η διαφωνία των δύο ανδρών για τα ζητήματα της Θράκης, αλλά και για το Κυπριακό.

Μετά την ομιλία Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017», είπε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού λοιπόν υπεγράφη η διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας μπορεί στο μέλλον, αν όλα πάνε καλά, να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα που μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ανοίγεται λοιπόν ένας καθαρός δρόμος μπροστά μας για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Στην ελληνική κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι από την αλλαγή γραμμής του Ερντογάν κάτι το οποίο σημείωσε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, όμως έχουμε ευθύνη να φέρουμε τις δύο χώρες δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας».

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μετά τη σημερινή συνάντηση Ερντογάν και Μητσοτάκης έδειξαν ότι θέλουν να συναντηθούν. Ο μεν Ερντογάν είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ ο Μητσοτάκης είπε ότι θα επισκεφτεί την άνοιξη την Άγκυρα.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

Επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.

«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.

Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. «Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.

«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική ώθηση που υπάρχει. Το ότι μετά από 7 χρόνια κάνουμε την 5η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη αυτής τη πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο διάλλειμα για άλλη συνάντηση και αυτό θα είναι καλό και για τις 2 χώρες.

Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων. Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου.

Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισε πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις.

Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα.

Από την αρχή η Τουρκία δήλωσε ότι δεν εγκρίνει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι άμαχοι. Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή. Αυτά τα συμβάντα μετατράπηκαν σε μαζική τιμωρία του λαού της Γάζας και σε 17.000 αθώων Παλαιστινίων αμάχων, επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, και αυτό πληγώνει τις συνειδήσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό και η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των ανθρωπιστικών βοηθειών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας. Με τις τελευταίες εξελίξεις είδαμε άλλη μια φορά ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου με εδαφική ακεραιότητα Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 67 είναι πλέον αναπόφευκτη. Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον, την ευθύνη ως εγγυήτρια ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης ειρήνης. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για τη συνέχιση της βοήθειας.

Αξιότιμοι δημοσιογράφοι, είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα το ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και των διαφορών. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα. Και να μη γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης. Ολοκληρώνοντας τα λόγια μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία του και εύχομαι οι συνομιλίες μας να βγουν σε καλό για τις χώρες και για τους δύο λαούς, τους λαούς μας. Και σας περιμένω για να σας φιλοξενήσω στην επόμενη συνάντηση και θα είμαι αρκετά ικανοποιημένος να το κάνω αυτό.

«Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»

Ακολουθεί ο διάλογος από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

RECEP TAYYIP ERDOĞAN [ανεπίσημη μετάφραση]: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα, μετά από έξι χρόνια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος οι χώρες μας έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί, για μια ακόμη φορά, ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο λαών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα, μετά από την πάροδο έξι ετών, πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα.

Με τις σκέψεις αυτές, κύριε Πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Και πάλι καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.

RECEP TAYYIP ERDOĞAN: Πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι η 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία Υπουργών, οι οποίοι θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις και συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Σκοπός είναι να ανεβάσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών από 5,5 σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα πεδία, σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους Υπουργούς. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

17:58
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ο απολογισμός της επίσκεψης Ερντογάν: Η «νέα εποχή» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η διαφωνία στο Κυπριακό και η ΑΟΖ

Με ήρεμη διάθεση και δίχως εξάρσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε σήμερα (07/12) την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, με αποκορύφωμα τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:41
Ιωάννης Νικηφοράκης

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Τι ώρα ανοίγει το Μετρό

Μετά τις 18:00 αναμένεται να επικρατήσει η κανονικότητα στην Αθήνα, δηλαδή με το πέρας της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:08
Ιωάννης Νικηφοράκης

Η παρερμηνεία της «υπόκλισης» Γεραπετρίτη στον Ερντογάν – «Γελοιότητες», απαντά το ΥΠΕΞ

Συζήτηση προκάλεσε η κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία παραπέμπει σε υπόκλιση, τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περνά το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, πριν από τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία είχε στο πλευρό του.

Διαβάστε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

16:56
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ο Εργκίν Αταμάν συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Πρεσβεία της Τουρκίας

Την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκμεταλλεύθηκε ο προπονητής του Παναθηναϊκού AKTOR, Εργκίν Αταμάν, προκειμένου να συναντήσει από κοντά τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

16:33
Ιωάννης Νικηφοράκης

Οι δεκαπέντε συμφωνίες που υπεγράφησαν – Οι τομείς συνεργασίας

Συνολικά δεκαπέντε συμφωνίες, Μνημόνια Συνεργασίας και κοινές δηλώσεις – διακηρύξεις υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Οι συμφωνίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η Παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία.

Διαβάστε αναλυτικά τις συμφωνίες, πατώντας εδώ.

16:11
Ιωάννης Νικηφοράκης

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εικόνες

Λίγο μετά τις 10:00, προσγειώθηκε στην Αθήνα το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, με τη συνοδεία σχεδόν του μισού υπουργικού του συμβουλίου, έφθασε στην Ελλάδα έξι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

15:19
Σωτήρης Σκουλούδης

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Δένδια-Γκιουλέρ - Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί Άμυνας

Η συνάντηση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2023, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκιουλέρ επανέφερε την πρόσκληση από κοινού επίσκεψης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Οι δύο Υπουργοί επικύρωσαν τις δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον κατάλογο του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα.

Επίσης, ο κ. Δένδιας και ο κ. Γκιουλέρ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

14:49
Φροίξος Φυντανίδης

Αυτή είναι η διακήρυξη φιλίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Διακήρυξη Φιλίας υπέγραψαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους και τις δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο μετά τη συνάντηση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, έγινε γνωστό το κείμενο στη Διακήρυξη Φιλίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:23
Σωτήρης Σκουλούδης

Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, είχε σήμερα, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ,ο κ. Δένδιας.

13:48
Σωτήρης Σκουλούδης

Παρακολουθήστε LIVE: Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους

Παρακολουθήστε ζωντανά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρακολουθήστε LIVE:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας κάνουμε αποτίμηση της σχέσης μας και των συμφωνιών μας σε μια σειρά τομέων, όπως οικονομία και τουρισμός. Ρεαλιστικός στόχος οι εμπορικές μας σχέσεις να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη δραστική μείωση των ροών χάρη στη συνεργασία μας, η οποία μπορεί να βελτιωθεί.

Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενεργοποιηθεί η δυνατότητά τους να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά. Είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα νησιά είναι γέφυρα συνεργασίας και φιλίας, όπως είναι και οι μειονότητες των δύο χωρών.

Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επιθετικότητας και στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1930 υπογράφτηκε το σύμφωνο φιλίας μεταξύ Βενιζέλου και Ινονού. Δυστυχώς γεγονότα και ιστορικά πάθη εμπόδισαν αυτή τη φιλία, έβαλαν όμως την παρακαταθήκη ώστε σήμερα, 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, μπορούμε να υπογράψουμε μια διακήρυξη φιλίας, που την είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και θα επεκτείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορεί να γίνει η προσέγγιση για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Προτίθεμαι να επισκεφτώ την άνοιξη του 2024 την Άγκυρα. Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και πολλές φορές ήρθαμε απέναντι ο ένας από τον άλλον και πολλές φωνές και από τις δύο πλευρές διαφωνούν με την προσέγγιση. Οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο για ήρεμα νερά στο Αιγαίο στο οποίο θα φυσήξει ούριος άνεμος για το μέλλον.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Ελλάδα το 2017, η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους εδώ και 65 χρόνια. Ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές για την ευγενική τους υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη θετική ώθηση που υπάρχει.

Η 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου σε 7 χρόνια αποτελεί απόδειξη αυτή της ώθησης. Θα πρέπει να ορίσουμε μια φορά τον χρόνο να γίνεται αυτή η συνάντηση που θα ωφελήσει τις δύο χώρες.

Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ο μηχανισμός του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Με τη διακήρυξη φιλίας που υπογράφτηκε επιβεβαιώνουμε αυτή τη βούληση.

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς. Αναπτύξαμε τις θέσεις μας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να τα συζητήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και κοινή μας ευχή είναι να βρούμε κοινές λύσεις.

Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου, ως κίνηση κατά της τρομοκρατίας και ζητήσαμε να μην ανοίξουν άλλοι καταυλισμοί που θα μπορούν να γίνουν κέντρα τρομοκρατίας.

Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη Γάζα και συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να είναι προτεραιότητα για όλους μας η ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι αναπόφευκτη η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και η Τουρκία μπορεί να είναι εγγυήτρια δύναμη για την ειρήνη.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες και μάλιστα σε αδέλφια. Θέλουμε το Αιγαίο να γίνει παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας. Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να έχουμε καλή πίστη και να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Μην γίνουμε σαν αυτούς που περνάνε τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι. Την ίδια αντίληψη έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περιμένω με ικανοποίηση να σας φιλοξενήσω στην Άγκυρα.

Ο Μητσοτάκης έκανε το εξής σχόλιο:

Η μειονότητα της Θράκης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved