ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητική «σκούπα» για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Κυβερνητική «σκούπα» για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

-Υπέρ του Δημοσίου ο Άρειος Πάγος

-Βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην εκτελέσει την πρωτόδικη απόφαση για επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και να ζητήσει την αναστολή και την αναίρεση της, το κλίμα πυροδοτήθηκε.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε και η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργείου που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επαναπρόσληψή τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καθαρίστριες μένουν εκτός έως την συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Στη δισέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπάρχει σκεπτικό, όπως προβλέπεται στις διαδικασίες αναστολής.

Στο άκουσμα της απόφασης οι καθαρίστριες εξαγριωμένες επέστρεψαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ανδρες των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με τις καθαρίστριες που βρίσκονταν στην είσοδο του υπουργείου, τις οποίες απώθησαν βίαια προς το πεζοδρόμιο χρησιμοποιώντας γκλομπ.

Μια γυναίκα λιποθύμησε και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

ARAXNH 05

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Ανάμεσά τους και πολλοί απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι καθαρίστριες παραμένουν έξω από το υπουργείο και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα ΜΑΤ που φράζουν την είσοδο του κτιρίου.

ARAXNH 04

Χαρδούβελης: Πρέπει να πρώτα να ενημερωθώ και θα μιλήσω και με τον Κικίλια για τα ΜΑΤ

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των απολυμένων καθαριστριών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από τους Γιώργο Βαρεμένο, Θανάση Πετράκο και Δημήτρη Γελαλή και τις Νάντια Βαλαβάνη και Μαρία Τριανταφύλλου, για το ζήτημα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι βουλευτές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε λίγο χρόνο για να έχει συνάντηση και με αντιπροσωπεία των καθαριστριών. Οι βουλευτές είπαν στον κ. Χαρδούβελη ότι για ένα ζήτημα για το οποίο απαιτείται πολιτική απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει προσφυγή από το υπουργείο στη Δικαιοσύνη.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της «υπεραντίδρασης και δυσανάλογης χρήσης βίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ζήτησαν την απόσυρσή τους. Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε ότι τον κτύπησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, παρότι τούς επέδειξε τη βουλευτική ταυτότητά του.

Σημειώνεται, ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι απολυμένες καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου και υπήρξε βίαιη απώθησή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τι λέει η ΠΟΑΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εκφράζει με ανακοίνωσή της για ακόμα μια φορά «την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για να καμφθεί αυτός ο αγώνας, που συμβολίζει πλέον το σθένος και την αποφασιστικότητα κάθε εργαζόμενου - θύματος της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας».

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ακόμη ότι «κάθε υπέρβαση δεν αμαυρώνει απλώς την εικόνα της αστυνομίας, αλλά ακυρώνει ουσιαστικά το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας που ασκούν ευόρκως και υπό αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά τους».

Αναφερόμενη στα επεισόδια της Πέμπτης μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, η ΠΟΑΣΥ τονίζει ότι «αποκρουστικές εικόνες που απεικονίζουν τέτοιες ακραίες ενέργειες, είναι εξίσου καταδικαστέες και ως εκ τούτου αναμένουμε από την ηγεσία να πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, οφείλει να μην περιοριστεί στην επίρριψη ευθυνών, αντιμετωπίζοντας το συμβάν ως μεμονωμένο κρούσμα».

Τέλος, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση εις βάρος αστυνομικού ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά καθαρίστρια έξω από το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Άρειος Πάγος: Δεν επαναπροσλαμβάνονται οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ (vid)

Σάλος με αστυνομικό που χτυπά απολυμένη καθαρίστρια-Διατάχθηκε ΕΔΕ (vid)


Read more: https://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/458731/anypohorites-oi-katharistries#ixzz34SK5qAEV