ΕΛΛΑΔΑ

Hotspots: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσίπρα σε Χίο και Λέρο που... ζαλίζει το Μαξίμου!

Hotspots: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσίπρα σε Χίο και Λέρο που... ζαλίζει το Μαξίμου!

Αμηχανία. Ναι, θα μπορούσε να ένιωσε και αμήχανα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη - αστραπή που έκανε στα νησιά της Χίου και της Λέρου με σκοπό να επιβλέψει από κοντά την λειτουργία των hotspots, δηλαδή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ - Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ - ΤΙ ΦΟΒAΤΑΙ Η ΛΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΧΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ SIYAH GOSLERY ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

της Γεωργίας Λινάρδου

Αμηχανία, όχι διότι έπρεπε να αντιμετωπίσει πανό με συνθήματα, διόλου ευχάριστα (αν κι έχει συνηθίσει πια), στη Λέρο ή μία ολιγομελή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο της Χίου με τους αστυνομικούς που τη φρουρούσαν να είναι πολλαπλάσιοι και με εντολές για αυστηρά αντανακλαστικά για τους... εν υπνώσει «τρομοκράτες».

Αμηχανία (sic), όταν είδε από κοντά πώς είναι οι πρώτες και πώς θα μοιάζουν οι επόμενες φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η... «λυπητερή της Λέρου» και η έκρηξη του Δημάρχου

Όπως μεταδίδει το lerosnews όταν ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας παρέδωσε έναν φάκελο στον Αλέξη Τσίπρα με τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού -γνωστά και ως αντισταθμιστικά οφέλη για τα hotspots - ο πρωθυπουργός σχολίασε λέγοντας: «Τι είναι αυτό; Η λυπητερή;»

leros copy

Πάντως, αν και το Μέγαρο Μαξίμου επικοινωνεί με «non paper» πως όλα βαίνουν καλώς στο νησί με τα hotspots, είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου Λέρου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Με το υπ’ αρ. πρωτ. 2.800/23-11-2015 έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μουζάλα, το οποίο υπήρξε σε συνέχεια αλλεπάλληλων προηγούμενων προφορικών διαβεβαιώσεων του ιδίου, διευκρινίστηκαν και εγγράφως μια σειρά από τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία «Κέντρων Ταυτοποίησης/Hotspot» στο νησί μας. Σε πίστη των ανωτέρω διαβεβαιώσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τις υπ’ αρ. 175/2015 και 230/2015 αποφάσεις, με τις οποίες έδωσε τη συγκατάθεσή του στη δημιουργία του εν λόγω «Κέντρου Ταυτοποίησης», υπό τις απαραίτητες (όσο και αυτονόητες) προϋποθέσεις ότι:
α) δεν θα εκφυλιστούν οι εγκαταστάσεις αυτές σε άτυπα κέντρα κράτησης,
β) θα γίνεται διοικητική διεκπεραίωση των υποθέσεων εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών και
γ) στη Λέρο θα λαμβάνει χώρα η διεκπεραίωση υποθέσεων μόνον των μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την έκπληξη, την απορία και την αγανάκτησή μας, όταν λάβαμε γνώση της υπ’ αρ. 2969/2-12-2015 Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. 2602Β΄/2-12-2015), σύμφωνα με την οποία απεφασίσθει η σύσταση – μεταξύ άλλων – και στο νησί της Λέρου Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), αλλά συγχρόνως και προσωρινής Δομής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών, με κατά τόπον αρμοδιότητα το χώρο που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία υπουργική απόφαση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συμπολιτών μας, αλλά και ευνόητες απορίες σε εμάς για φόβο μετατροπής του χώρου πρώτης υποδοχής σε αποθήκη ψυχών».

Έτσι για την ιστορία να αναφέρουμε πως δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέρο, είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Δημάρχου Λέρου με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Μία ημέρα μετά από αυτήν την συνάντηση, συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο με βασικό και μοναδικό θέμα το hotspot στα Λέπιδα.

Και πριν πάει απ' όλα αυτά, προηγήθηκε μία αιφνίδια επίσκεψη της επικεφαλής του κλάδου αλλοδαπών της ΕΛΑΣ, στρατηγού Ζαχαρούλας Τσιριγώτη με τους Alfred Ryhaltinger και Defer Karioch, εκπροσώπους της Αυστριακής και Γερμανικής κυβέρνησης, αντίστοιχα, στα Λέπιδα.

Αλέξης Τσίπρας στη Χίο: «Το μετάνιωσες Σταμάτη;»

Stamati

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οι Χιώτες είτε είμαστε μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές, είτε εργαζόμενοι είτε άνεργοι αισθανόμαστε απογοήτευση και οργή για το "σκηνικό" που επιχειρεί να στήσει η Κυβέρνηση με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού με αφορμή το προσφυγικό. Μας είναι αδύνατον να παραμείνουμε απαθείς όταν ο συστηματικά απών από τα προβλήματα των νησιωτών κος Τσίπρας φώναζε ανερυθρίαστα παρών στην αύξηση του ΦΠΑ για το νησί μας καταδικάζοντάς μας σε μαρασμό την ίδια στιγμή που το τουριστικό εισόδημα αποδεκατιζόταν. Μας είναι αδύνατο να παρακολουθούμε στημένες παραστάσεις εμπρός στα hot spot της ΒΙΑΛ για χάριν των φωτογράφων ενώ γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι ακατάλληλο για να υποδεχθεί ανθρώπους. Κύριε Τσίπρα, εάν δεν υπήρχαν εθελοντές και ιδιώτες, θα βιώναμε σοβαρότατα προβλήματα λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων προσφυγικών ροών, δεδομένου ότι η κρατικού μέριμνα ήταν τραγικά απούσα. Σταματήστε να κυβερνάτε μέσω των "στημένων εικόνων" και της κατευθυνόμενης πληροφόρησης και σταθείτε δίπλα στο δοκιμαζόμενο νησιώτη, ώστε να καταφέρει να μείνει στον τόπο του και να μην αναγκαστεί να ξενιτευτεί. Βοηθήστε την νησιωτική Ελλάδα ουσιαστικά και σταματήστε να λειτουργείτε ως εντολοδόχος ξένων συμφερόντων».

Η Τοπική Οργάνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο νησί, μία ημέρα πριν την περιοδεία Τσίπρα καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της για τo hotspots πως «ουσιαστικά πρόκειται για γιγάντια γκέτο των ανεπιθύμητων για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσφύγων, αποθήκες απελπισμένων ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν χωρίς τη θέλησή τους στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί και η ζωή των κατοίκων της Χίου από εγκαταστάσεις δυσανάλογες για τα μεγέθη και τις αντοχές της Χίου και της κοινωνίας της. Εντάσσεται στην πολιτική της ΕΕ για ενίσχυση της Ευρώπης - Φρούριο, "αναχαίτιση" των προσφύγων και εγκλωβισμού τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εξαγορά αντιδραστικών καθεστώτων όπως αυτό του Ερντογάν. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραδίδει και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, παραδίδοντας τη φύλαξη των συνόρων μας στη FRONTEX η οποία θα ελέγχεται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορεί να ενεργεί ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού κράτους».

Οι Πολίτες της Χίου, δάσκαλοι και καθηγητές καλούσαν με ανακοίνωσή τους, τους κατοίκους του νησιού να διαδηλώσουν. Εν τέλει, λίγοι ανταποκρίθηκαν έξω από το αεροδρόμιο. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως (Δες τον Καστανά) οι αστυνομικοί επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά!

Μεταδίδει η Αλήθεια της Χίου: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Χίο το μεσημέρι της Τετάρτης 16/12/15 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για να επιθεωρήσουν το χώρο καταγραφής προσφύγων που πυρετωδώς ετοιμάζεται στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Το ιδιαίτερο της ολιγόωρης παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Χίο ήταν το κλείσιμο του αεροδρομίου λίγο πριν την άφιξή του. Και οι δύο εξωτερικές πόρτες εισόδου και εξόδου είχαν κλείσει και κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει από τον προαύλιο χώρο του Κρατικού Αερολιμένα Χίου με αποτέλεσμα πολίτες να διαμαρτύρονται γι' αυτό. Και προφανώς αυτό έγινε για να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας πρώην συντρόφους του και όχι μόνο που θέλησαν να διαδηλώσουν άμα τη αφίξει του.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Χίο:

Δείτε τι περιμένει η Χίος κατά τον Δήμαρχο της:

Η θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι δύσκολη. Εντός κι εκτός χώρας. Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν στο προσφυγικό ανάλογη στρατηγική με τα... προαπαιτούμενα.

Οριζόντια μνημονιακή πολιτική σε μία τέτοιου μεγέθους ανθρωπιστική κρίση πώς γίνεται;

Φυσικά και γίνεται. Με... siyah gözleri στην Τουρκία. Σφάλισαν την Αμυγδαλέζα για να την κλωνοποιήσουν, όπως παλιά έκαναν με το πρώτο κλωνοποιηένο πρόβατο την Ντόλυ;

Κι εσείς ακόμη θυμάστε τον Αϊλάν; Πόσα μωρά θα πνιγούν ακόμη στο Αιγαίο ή στους πολέμους πριν από το... Αιγαίο, λίγους ενδιαφέρει.

Και σε αυτούς τους λίγους είναι και οι νησιώτες που κουβαλούν το βαρύ φορτίο. Οι των Βρυξελλών (όπως και οι των Αθηνών) ζουν πολύ μακριά από το πρόβλημα...

Σχετικές ειδήσεις