ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Εν μέσω έντασης και προπηλακισμών άδειασε το λιμάνι από τους πρόσφυγες (photos-video)

Χίος: Εν μέσω έντασης και προπηλακισμών άδειασε το λιμάνι από τους πρόσφυγες (photos-video)

Μετά από μια εβδομάδα παραμονής τους στο λιμάνι της Χίου, οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από το σημείο, χωρίς όμως να λείψουν οι εντάσεις.

Προηγήθηκε η κινητοποίηση ομάδας κατοίκων -περίπου 150 στον αριθμό- της Χίου, οι οποίοι το απόγευμα της Πέμπτης (07/04) έφτασαν στο λιμάνι και ζήτησαν από τους πρόσφυγες να το αδειάσουν.

Ακολούθησε λογομαχία με πρόσφυγες οι οποίοι αρνούνταν να αποχωρήσουν καθώς περιμένουν εδώ και μια εβδομάδα στο λιμάνι, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο που θα τους μετέφερε στον Πειραιά.

limani2

Εξέφραζαν δε το φόβο, ότι αν έφευγαν από το χώρο του λιμανιού, κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη σωματική τους ακεραιότητα, γι' αυτό και παρέμειναν μέσα σε αυτόν.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύ ώρα για ν' ανάψουν τα αίματα, με ομάδα κατοίκων να πλησιάζει το στέγαστρο αναμονής επιβατών όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και να απαιτούν την απομάκρυνσή τους ενώ αστυνομία και Λιμενικό Σώμα προσπαθούσε να τους απωθήσει. Τελικά οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς την ανατολική πλευρά του χώρου.

Όπως σημειώνει το politischios.gr. ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να πάρουν θέση στο λιμάνι και να ελέγξουν μαζί με τις αντίστοιχες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση ενώ προχώρησε σε συλλήψεις προσφύγων οι παρακινούσαν τους υπόλοιπους να μην αποχωρήσουν από το λιμάνι.

Κι ενώ περνούσε η ώρα και τα πνεύματα ηρέμησαν, λίγο μετά την 01.00 τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, δήμαρχος και λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων, οι οποίοι -δεχόμενοι παραινέσεις από τις Μ.Κ.Ο. και τις τοπικές ομάδες εθελοντικών οργανώσεων- επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας το λιμάνι το οποίο παραδόθηκε στις Αρχές.

limani3

Σήμερα (08/04) το πρωί, συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Χίου, προχώρησαν σε εκτεταμένο καθαρισμό του λιμανιού, απομακρύνοντας σκηνές, τέντες, προσωπικά αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες.

limani6

Φωτογραφίες, βίντεο: politischios.gr

Σχετικές ειδήσεις