ΕΛΛΑΔΑ

Φ.Συρίγος: Στημένο το τροχαίο Κεντέρη-Θάνου

Φ.Συρίγος: Στημένο το τροχαίο Κεντέρη-Θάνου
Την πεποίθηση του ότι το τροχαίο ατύχημα των Κεντέρη-Θάνου ήταν στημένο εξέφρασε ο Φίλιππος Συρίγος....

Την πεποίθηση του ότι το τροχαίο ατύχημα των Κεντέρη-Θάνου, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν “στημένο” εξέφρασε για μια ακόμη φορά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος.

Καταθέτοντας στη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ο γνωστός δημοσιογράφος ξεκαθάρισε ότι “δεν ήρθα να καταδικάσω κανέναν αλλά το τροχαίο κατά τη γνώμη μου δεν έγινε ποτέ”.

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας πληροφορήθηκε περί της σκηνοθεσίας του τροχαίου από το περιβάλλον των δυο αθλητών, οι οποίοι είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους σε σχέση με την “εκπόνηση του σχεδίου αυτού”.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να κατονομάσει την πηγή της πληροφόρησης του, λέγοντας χαρακτηριστικά “το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν πρόκειται να το σπάσω επ' ουδενί”.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Συρίγου “η ΔΟΕ είχε πειστεί από τις ξένες δυνάμεις, Άγγλους και Αμερικανούς , να πραγματοποιήσει ελέγχους στους δυο αθλητές διότι πίστευαν πώς απέφευγαν τον ελέγχο συστηματικά. Αν δεν πραγματοποιούνταν οι έλεγχοι απειλούσαν να τινάξουν στο αέρα τους Ολυμπιακούς”.

Το κίνητρο

Σημαντική χαρακτηρίστηκε από την υπεράσπιση η κατάθεση του κ. Βαλασιάδη, υπεύθυνου ντόπινγκ του Ολυμπιακού Χωριού ο οποίος είπε ότι στις 19.15 το απόγευμα της 12ης Αυγούστου του 2004, έληξε η προθεσμία να εμφανιστούν ενώπιον του οι αθλητές για έλεγχο : “Για μας είχε τελειώσει το θέμα εκεί, εφόσον δεν εμφανίστηκαν”.

“Τότε γιατί να σκηνοθετήσουν το τροχαίο τα μεσάνυχτα; Ποιο ήταν το κίνητρο και ποιο το όφελος αφού ήταν ήδη αποκλεισμένοι και το γνώριζαν”, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο πραγματογνώμονας της Τροχαίας Επ. Μπούρας που κατέθεσε στη συνέχεια είπε χαρακτηριστικά: «ότι η μηχανή είχε πέσει, είναι βέβαιο. Δεν μπορώ να γνωρίζω, όμως, αν έγινε τροχαίο . Αν ήταν μαϊμού , το ξέρουν τρεις: Ο Κεντέρης , η Θάνου και ο Θεός».

Πάντως και οι τρεις γιατροί που κατέθεσαν στη συνέχεια υποστήριξαν ότι η εισαγωγή των δυο αθλητών στο ΚΑΤ ήταν επιβεβλημένη. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με άλλες καταθέσεις μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι, η δίκη σε δεύτερο προσδιορίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ βαθμό μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης.

Πρωτοδίκως, ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 31 μηνών ο καθένας, κατά συγχώνευση, ενώ φυλάκιση 33 μηνών επιβλήθηκε στον Χρήστο Τζέκο.

Ποινές φυλάκισης από 6 έως 8 μήνες στον καθένα είχαν επιβληθεί και στους επτά γιατρούς του ΚΑΤ, ενώ ένοχοι είχαν κριθεί και οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, που καταδικάστηκαν σε ποινές 15 και 7 μηνών αντίστοιχα.