Μπλόκα αγροτών 2017: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα και πότε (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Μπλόκα αγροτών 2017: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα και πότε (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών: Συνεχίζουν και κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας - Σταθερό παραμένει το μπλόκο της Νίκαιας - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα δύο ρεύματα της Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Επ' αόριστον αποκλεισμός του τελωνέιου των Ευζώνων - Στους δρόμους και οι αγρότες της Φθιώτιδας - Κλειστα επ' αόριστον τα δύο ρεύματα στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» 

Κλιμακώνουν τη στάση τους οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, κλείνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης ενώ επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το μπλόκο στο σημείο, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τρακτέρ.

Παράλληλα, νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.

Ήδη, από χθες Κυριακή, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και σήμερα. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αύριο στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, απέκλεισαν στις 16:00 μετά το μεσημέρι την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη με το σημνείο να μένει αποκλεισμένο έως και τις 19:00 περίπου το απόγευμα.

Να σημειωθεί πως ο δρόμος με κατεύθυνση την Αθήνας είναι κλειστός επ’ αόριστον, από την προηγούμενη Πέμπτη, όπου οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από όλη τη Θεσσαλία έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Νικαίας.

Κλειστή θα παρέμενε ως τις 8 το βράδυ η εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου.

Οι αγρότες βρίσκονται στο σημείο από την προηγούμενη Δευτέρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας.

agrotes nikaia

Παράλληλα, την Τετάρτη (01/02) οι αγρότες της Νίκαιας θα συμμετάσχουν με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα. Η κινητοποίηση αυτή των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

agrotes nikaia2

Μπλόκο Σερρών

Για περισσότερες από τρεις ώρες, από τις 11:00 έως τις 14:30, έμεινε κλειστή σήμερα Δευτέρα, η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έλαβαν και σήμερα αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αγρότης Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου.

Αύριο, στις 10:00, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν δώσει νέο ραντεβού στο ίδιο σημείο.

«Μας είπαν ότι αγρότες δεν πρόκειται να φτάσουν στον Προμαχώνα, σαφώς ούτε με τα τρακτέρ τους, αλλά ούτε και με αγροτικά οχήματα ή ακόμα και πεζοί», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχουν στρατοπεδεύσει στο συγκεκριμένο σημείο από τις 25 Ιανουαρίου.

Δυτική Μακεδονία

Στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που ελήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει όμως τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις 12 αναμενόταν να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Επίσης, εντός της ημέρας, αναμένεται οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο να στηθεί και το μπλόκο στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».

Θεσσαλονίκη

Λίγα λεπτά μετά τις 18:00 έκλεισαν επ' αόριστον και τα δύο ρεύματα τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία στα πράσινα φανάρια, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και άλλοι από τα περισσότερα χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό από αύριο, ωστόσο οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με το που φτάσαμε γύρω στις 17:00 παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα και δεν προτίθενται να τα μετακινήσουν» είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής.

Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από χθες (29/1) το βράδυ, αποφάσισαν σε συνέλευσή τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς.

Όπως είπε ο ίδιος, «αποφασίσαμε από σήμερα κιόλας το βράδυ να κατεβάζουμε τα τρακτέρ μας στις πλατείες των χωριών» και πρόσθεσε «το πόσο διαρκέσει η διαδικασία και το τι μέλλει γενέσθαι, είναι απόφαση που λάβουμε από κοινού σε νέα μας σύσκεψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι υπερτυχεροί του τζακ ποτ

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι υπερτυχεροί του τζακ ποτ

Μπλόκα σε Μάλγαρα, Τρίγλια και Κατερίνη

Το μπλόκο των αγροτών νομού Χαλκιδικής στήθηκε χθες, το μεσημέρι στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, όπως επισήμανε μιλώντας σήμερα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας. Διευκρίνισε ότι σήμερα το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποια κινητοποίηση, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε «η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

agrotes malgara

Το μεσημέρι του Σαββάτου στήθηκε το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση.

Το βράδυ του Σαββάτου στήθηκε μπλόκο και από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κατερίνης στην αερογέφυρα. Σήμερα θα προκύψουν τα μέλη της συντονιστικής τους και θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και συνενόηση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική Μακεδονία για να καθορίσουν το πλάνο της δράσης τους.

Τελωνείο Ευζώνων

Τον επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται στον κόμβο της Ειδομένης από τις 16:30 και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα και σε κάθε παρακαμπτήριο στην περιοχή. Αυτό τόνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Επισημαίνεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έσπασαν αιφνιδιαστικά το φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο όπου βρίσκονταν, δηλαδή 2,5 χιλιόμετρα πριν τον κόμβο της Ειδομένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες προκάλεσαν φθορές σε αστυνομικά οχήματα που βρίσκονταν στο «μπλόκο» που είχε στήσει η Αστυνομία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων για να μην περάσουν τα τρακτέρ.

Η ένταση, σημειώθηκε στις 16:30, όταν πίσω από τρακτέρ βγήκαν, περίπου 100 αγρότες, με ξύλα στα χέρια και προκάλεσαν φθορές σε αστυνομικά οχήματα. Οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα εξαγριωμένοι και οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να τους εμποδίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που έστησαν στις 28 του μήνα παραγωγοί του δήμου Παιονίας νομού Κιλκίς, 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα από τον κόμβο της Ειδομένης, ενισχύθηκε σήμερα σημαντικά από συναδέλφους τους, από τις περιοχές των Γιαννιτσών, Κιλκίς και Χαλκηδόνας, ενώ στο σημείο αναμένονται και άλλοι από Αιγίνιο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.

Ημαθία

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένως ξεκαθάρισαν και αυτό που σχεδιάζουν -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών (Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης)- είναι συλλαλητήριο στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia», στις 2/2, ημερομηνία κατά την οποία και ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν. Πάντως, σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, αύριο κορυφώνεται η προσπάθεια που επιχειρείται από αγρότες και κτηνοτρόφους στους Ευζώνους, με την άφιξη στο σημείο και επιπλέον συναδέλφων τους από Αίγιο και Νησέλι Αλεξάνδρειας.

Νέο μπλόκο στήνουν οι αγρότες της Φθιώτιδας

Στο δρόμο βγαίνουν και οι αγρότες του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.

Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι αποφάσισαν σήμερα  και αύριο, Τρίτη να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις τρακτέρ κατά τόπους στα χωριά και την Τετάρτη να κινηθούν για την εθνική οδό Λαμίας Αθηνών.

Στόχος τους, όπως τόνισε μιλώντας στα δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Συλαίος είναι σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους της Φθιώτιδας να κάνουν ένα ισχυρό μπλόκο στον κόμβο του Μπράλου, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο, κάθε φορά που θα προχωρούν σε αποκλεισμό του οδικού δικτύου.


Αίγιο

Αγρότες της Αιγιάλειας, έκλεισαν λίγο μετά τις 19:00, την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Ο σημερινός αποκλεισμός, εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου.

Η νέα εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου άνοιξε λίγο πριν από τις 21:30.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν και αύριο το απόγευμα την εθνική οδό.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.