ΕΛΛΑΔΑ

«Κάτω τα χέρια από μισθούς και συντάξεις» - Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους κατά του νέου Μνημονίου

«Κάτω τα χέρια από μισθούς και συντάξεις» - Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους κατά του νέου Μνημονίου

Γενική απεργίαέχουν προκηρύξει σήμερα Τετάρτη (17/05) ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου το οποίο φέρνει μέτρα αφαίμαξης 4,9 δισ.και η χώρα βρίσκεταισε απεργιακό κλοιό από τα ξημερώματα.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ - ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΜΑΤ

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενώ το ΠΑΜΕ είχε δώσει ραντεβού από τις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, όπου βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

sygkentrwsi poreia6b



«Ο ταξικός πόλεμος ουσιαστικά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μαραθώνιος, δεν είναι τουφεκιά στον αέρα. Ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκείας, τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχτούν στο καλάθι της ιστορίας και αυτό ο μόνος αρμόδιος, υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Στις 11:15 ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ που κατευθύνεται από την Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα και στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετέχουν περίπου 8.000 κόσμου.

«Εμπρός λαέ ξεσηκωμός. Ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ», αναγραφόταν στο πανό που βρισκόταν στην κεφαλή της μεγάλης πορείας του ΠΑΜΕ.

Κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας έκλειναν προκειμένου να κινηθεί η πορεία, η οποία περίπου μισή ώρα μετά έφτασε στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, ξεκίνησε η πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου υπολογίζεται ότι συμμετέχουν 3.000 πολίτες.

sygkentrwsi poreia20 1
sygkentrwsi poreia21 1
sygkentrwsi poreia24 1

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η πορεία στην οποία συμμετέχουν εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, έφτασε στο Σύνταγμα.

Με σύνθημα «την ενότητα και τον ξεσηκωμό ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο» η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία.

Σοβαρά επεισόδια στο περιθώριο της πορείας

Ενώ η πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εναντίον του τέταρτου μνημονίου βρισκόταν σε εξέλιξη, αντιεξουσιαστές συνεπλάκησαν με διμοιρία των ΜΑΤ.

sygkentrwsi poreia32 copy
sygkentrwsi poreia31 copy
Το Σύνταγμα μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» με τους αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ στους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ να «απαντούν» με ρίψη χημικών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γύρω στις 2 το μεσημέρι κι ενώ είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, στο κέντρο της Αθήνας.

Κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Εν τω μεταξύ, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τρεις πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας των συνδικάτων.

Η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε πρώτη στο Διοικητήριο, αμέσως μετά έφτασε η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ και ακολούθως, η τρίτη πορεία με πρωτοβάθμια σωματεία, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχε ξεκινήσει από την Καμάρα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πορείας, ενώ βρισκόταν στην οδό Τσιμισκή, κάποιοι πέταξαν κόκκινες μπογιές στην πύλη και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης.

Νέα συλλαλητήρια έχουν προγραμματίσει για αύριο, στις 7.00 το απόγευμα, η ΕΔΟΘ στο Λευκό Πύργο, το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και την ίδια ώρα και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα μαζί με κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στην Καμάρα.

Νωρίτερα το πρωί, αστυνομικοί, μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρήθηκαν για περίπου μια ώρα, κρατώντας με πανό, μπροστά στην πύλη του ΥΜΑΘ.

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και στην οποία συμμετείχαν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.α.

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.

Mε συγκεντρώσεις και πορείες ανταποκρίθηκαν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στις πόλεις της Ηπείρου. Στα Ιωάννινα εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικοί φορείς, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, συνδικάτα και σωματεία έδωσαν το «παρών» στις ξεχωριστές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώθηκαν μετά τις 12.00 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ. Τα συνθήματα κου κυριάρχησαν στρέφονταν κατά των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα και αλλού.

Χανιά

Με δύο συγκεντρώσεις που οργάνωσαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στην πλατεία «1866» εργαζόμενοι και συνδικάτα εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενάντια στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια» το εργατικό κέντρο της πόλης, το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς συμμετείχαν και αγρότες από την περιοχή της Κουντούρας οι οποίοι μοίρασαν αγροτικά προϊόντα σε πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και των διοργανωτών για το ποιος θα ηγηθεί της πορείας.

Η κατάσταση εκτονώθηκε άμεσα όταν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των άλλων φορέων αποφάσισαν να ακολουθήσουν μετά την ομάδα των φοιτητών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «1866». Σε αυτή συμμετείχαν και αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας που παρέταξαν στην πλατεία τα αγροτικά τους οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία «1866».

Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο καταστημάτων πολυεθνικών ενώ κλειστή παρέμεινε η δημοτική αγορά της πόλης.

Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιστημονικοί φορείς, συνταξιούχοι και άνεργοι από το Ηράκλειο εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που έχουν έλθει στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «4ο μνημόνιο».

Η πρώτη συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έξω από τα γραφεία του και ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και συνθήματα όπως «Αντιστεκόμαστε», «Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας», «Silver alert χάθηκε η ελπίδα. Αναζητείται από τον ελληνικό λαό», κ.ά.

Η δεύτερη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου. Επίσης, αύριο, Πέμπτη 18 Μαϊου, προγραμματίζεται ακόμη ένα συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση και πορεία.

Και στη Λάρισα, δύο ήταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη, πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία της πόλης από το Εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, αγρότες και φοιτητές, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Ταχυδρομείου.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται την Πέμπτη 18 Μαΐου, ημέρα ψήφισης των μέτρων, καθώς τα συνδικάτα δίνουν ραντεβού στις 18:30, ώρα που θα μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή, στο Σύνταγμα.

Στις 19:00 στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ, θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα προκειμένου, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, να διευκολυνθούν οι απεργοί, ώστε να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε, να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί, πως οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και την Πέμπτη 18 Μαΐου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με τετράωρη στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. της Τετάρτης. Οι αεροπορικές εταιρίες συνιστούν σε όσους ταξιδεύουν να επικοινωνήσουν μαζί τους για τυχόν αλλαγές η ματαιώσεις δρομολογίων.

Από τα καθήκοντά τους απέχουν και οι δικηγόροι τόσο την Τετάρτη 17 Μαΐου όσο και την Πέμπτη, 18 του μηνός, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες νέες εξοντωτικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους στις 17, 18 και 19 Μαΐου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξαν πανελλαδική απεργία για την ίδια ημέρα. Στην απεργία έχουν δηλώνει ότι θα λάβουν μέρος οδοντίατροι και φαρμακοποιοί.

Στην απεργία της 17ης Μαΐου θα συμμετάσχουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται κατά του «συμπληρωματικού μνημονίου που συνεχίζει την κατεδάφιση της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια».

Με προβλήματα θα λειτουργήσουν και οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της απεργίας την ΑΔΕΔΥ.

Στις κινητοποιήσεις της 17ης Μαίου θα συμμετέχει και η ΓΣΕΒΕΕ αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης και το φορολογικό.

Στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΟΤΟΕ τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση εθελοτυφλώντας για τις ολέθριες συνέπειες σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα 4ο μνημόνιο, απειλώντας με ισοπέδωση ότι έχει απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, αναμένεται να προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε την Τρίτη σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για αύριο Πέμπτη 18 -5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε χθες στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17/05.

Η δεύτερη 48ωρη αρχίζει στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 -5- 2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Η απεργία έως τώρα είναι μαζική και καθολική σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αναφέρουν στελέχη της ναυτεργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς, όπως αναφέρει, «ο αγώνας που διεξάγεται δεν αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

«Η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με στελέχη της ναυτεργασίας τα κεντρικά αιτήματα της απεργίας, είναι το κοινωνικοασφαλιστικό - το εργασιακό, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) έξω από το πλοίο BLUE HORIZON όπου ο πρόεδρός της κάλεσε τους ναυτικούς να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα έχοντας πίστη στις δυνάμεις τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σχετικές ειδήσεις