ΕΛΛΑΔΑ

Φιάσκο! Τέλος η προανακριτική για Παπαντωνίου: Επιστρέφει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση

Φιάσκο! Τέλος η προανακριτική για Παπαντωνίου: Επιστρέφει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση

Έπειτα από τρεις μήνες έληξε σήμερα η προανακριτική επιτροπή για τους εξοπλισμούς επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με το κοινό πόρισμα που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, δεν ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

Αντιθέτως, όπως αποφασίστηκε για το μεν αδίκημα της απιστίας έχει υπάρξει παραγραφή, για το δε ξέπλυμα μαύρου χρήματος αρμόδια είναι η τακτική δικαιοσύνη και όχι η Βουλή.

Με άλλα λόγια, ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά υιοθέτησαν όλα όσα υποστήριξε από την αρχή η Νέα Δημοκρατία για την απόφαση.

Επομένως, η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψαν με την κυβερνητική πλειοψηφία το πόρισμα. Το Ποτάμι ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα, το ΚΚΕ έφτιαξε «δικό του».

Για να δικαιολογήσουν το φιάσκο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «υπήρχε πολιτική υποχρέωση να ερευνήσει ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν 3 τελεσίδικες καταδίκες».

Η ανακοίνωση της προανακριτικής επιτροπής

Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Παπαντωνίου, για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου 2017

Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων.

Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής.

Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου.

Το πόρισμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Σχετικές ειδήσεις