Κόλαση φωτιάς! Στις φλόγες τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Κόλαση φωτιάς! Στις φλόγες τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές κοντά στα ελληνικά μειονοτικά χωριά των δήμων Δρόπολης και Φοινίκης στην Αλβανία.

Οι άνεμοι που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες συνέβαλαν στην αναζωπύρωση εστιών \στην Κάτω Δρόπολη απειλώντας τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες.

Σε κίνδυνο βρέθηκαν οι ιεροί ναοί των δύο χωριών, ενώ η εκκλησία στο χωριό Φράστανη παραδόθηκε στις φλόγες.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, σε κίνδυνο βρίσκεται και το χωριό Δρόβιανη στο Δήμο Φοινίκης. Η πυρκαγιά καίει τα πάντα στα όρια των κατοικιών του χωριού ενώ κατευθύνεται -μέσω δασικής περιοχής- προς τα χωριά Βουλιαράτες, Βόδριστα και Κρά, που ανήκουν στο Δήμο Δρόπολης. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (δυτικά της Κακαβιάς).

Σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη στο χωριό Γράψη της Κάτω Δρόπολης. Στο ίδιο χωριό κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τριών ηλικιωμένων. Μερικά άλλα εκκλησάκια χτισμένα κατά παράδοση έξω από τα χωριά, καταστράφηκαν, ενώ κινδύνεψαν δέκα άλλα χωριά στους δύο δήμους.

Σημαντικότατη είναι ωστόσο η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, βοσκοτόπια και εκτάσεις με χαμόδεντρα.

Οι δήμαρχοι των ελληνικών μειονοτικών δήμων εκτιμούν πως οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών.

Πέρασαν στην Ελλάδα οι πυρκαγιές 

Δύο πυρκαγιές που μπήκαν στην χώρα μας από την Αλβανία, αντιμετωπίζουν δυνάμεις πυρόσβεσης στη Θεσπρωτία.

Η πρώτη πυρκαγιά πέρασε σε ελληνικό έδαφος στις 14.20 στην περιοχή Παλαμπάς, όπου καίει χαμηλή αραιή βλάστηση και αντιμετωπίζεται από 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η δεύτερη πυρκαγιά, ο οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πρώτη, είναι στην περιοχή Λημέρι, καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση και μπήκε σε ελληνικό έδαφος στις 17.50 το απόγευμα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας.