ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Κάλαμος: Έφτασε στο Βαρνάβα το μέτωπο της πυρκαγιάς - Απειλούνται σπίτια

Φωτιά Κάλαμος: Έφτασε στο Βαρνάβα το μέτωπο της πυρκαγιάς - Απειλούνται σπίτια

Φωτιά τώρα | Κάλαμος: Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η κατάσταση στον Κάλαμο Αττικής, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη - Οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι την περιοχή του Βαρνάβα και έχουν κατεύθυνση το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού - «Στάχτη» έγιναν σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή - Εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις - Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (13/08/2017) μεταξύ των Αγίων Αποστόλων και του Καλάμου

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

fvtia

Από πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (13/8). Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται «περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής».

Διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Γι' αυτό, ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι. Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας, έξι υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Από τις 06:00, ελικόπτερα Σινούκ και αεροσκάφη Canadair προσπαθούν και πάλι να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

fotia kalamos 3

H περιφέρεια Αττικής απέστειλε αργά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Καλάμου Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικώς, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και προκειμένου να προχωρήσουν οι περαιτέρω ενέργειες σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Κάλαμο, ο Δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

FOTIA KALAMOS11

Λίγο μετά τις 22:45 και εξαιτίας των ανέμων η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και επεκτάθηκε από τον Κάλαμο προς τον ορεινό όγκο των Αγίων Αποστόλων, με τις φλόγες να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς καίγονται σημεία όπου υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης.

Στις 00:40 μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων σημειώθηκε διακοπή ρεύματος.

Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των πυκνών καπνών, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Τσίπρας για τις φωτιές: «Ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού»

neofotia
neofotia2

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".

"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις

Εξάλλου, εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ωρωπού, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος. Παράλληλα, υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.

Μητσοτάκης: Ευθύνη του Τόσκα να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) εμμέσως στις «διαρροές» που έγιναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών» και εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας πιο συντονισμένη δράση για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στον Κάλαμο.

«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», έγραψε στο tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Τηλεφωνική επικοινωνία της Γεννηματά με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής

Με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία ενημερώθηκε για την Πυρκαγιά στον Κάλαμο, εξέφρασε τη στήριξη της στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνουν μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον αξιωματικό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Καπέλιο και ενημερώθηκα για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Εξέφρασα στον Αρχηγό τη στήριξή μου στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση για τον αξιωματικό του Σώματος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», έγραψε η κ. Γεννηματά σε ανάρτηση της στα social media.


Σχετικές ειδήσεις