ΠΑΙΔΕΙΑ

Διημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό, το Σαββατοκύριακο

Διημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό, το Σαββατοκύριακο

«Σχολικός Εκφοβισμός: Επιστημονικές Προσεγγίσεις και Βιωματικές Εφαρμογές» είναι το θέμα διημερίδας που συνδιοργανώνουν, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

Η διημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, και θα διεξαχθεί από τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου, στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, με τη στήριξη του Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.

Η διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς και μαθητές, και έχει στόχο την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο μείζον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.

«Η προσέγγιση του θέματος από διακεκριμένους επιστήμονες καθώς και τα βιωματικά εργαστήρια που συνδέουν τη θεωρία με την πράξη, ιδιαίτερα χρήσιμα για τους εκπαιδευτικούς, αποτελούν τον βασικό άξονα της διημερίδας» τονίζουν οι οργανωτές της.

Ακόμη επισημαίνουν ότι «επικεντρωμένη στην Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού, η διημερίδα ανοίγει πλαίσιο διαλόγου στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές και καλεί την κοινωνία και το σχολείο να συμπορευθούν και να συμπράξουν ώστε τα φαινόμενα της βίας και του εκφοβισμού να εκλείψουν από τα σχολεία».

Κατά την διάρκεια της θα διεξαχθεί διάλογος «Για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό σχολείο» με τον Συνήγορο του Παιδιού και 40 μαθητές και μαθήτριες 10 Γυμνασίων και 10 Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στόχος του διαλόγου, σημειώνεται, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ανταλλάξουν και να συνθέσουν απόψεις και προτάσεις για τη λειτουργία των σχολείων τους, έτσι ώστε τα δικαιώματα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά, να εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στη σχολική ζωή, και οι διαφορές ή συγκρούσεις να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο.