ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Πάργα - Λέκκας στο Newsbomb.gr: Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη - Το παρακολουθούμε

Σεισμός Πάργα - Λέκκας στο Newsbomb.gr: Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη - Το παρακολουθούμε

Σεισμός - Όλες οι ειδήσεις: Μία πρώτη εικόνα για τα στοιχεία του σεισμού των 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/3), κοντά στην Πάργα -και έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές- έδωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και τις επόμενες ώρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα» είπε στο Newsbomb.gr o κ. Λέκκας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοί», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επιβεβαίωσε στο Newsbomb.gr ότι οι σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές στην περιοχή, συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την εξέλιξη του φαινομένου.

Σοβαρές ζημιές και πληροφορίες για τραυματίες

Οι σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Καναλλάκι και υπάρχουν πληροφορίες για δύο τραυματίες.

Ειδικότερα, έχουν καταρρεύσει κάποια παλιά σπίτια ενώ έχουν υποστεί ζημιές πολλά που κατοικούνται. Επίσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων.

Περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε ο ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τις ζημιές:

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων καθώς και συνεργεία των Δήμων της περιοχής βγήκαν στα χωριά προκειμένου να έχουν εικόνα της κατάστασης μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από τη σεισμική δόνηση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα.

Σοβαρές ρωγμές, σύμφωνα με το OPEN, σημειώθηκαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου. Το οποίο έχει εκκενωθεί και δεν είναι δυνατή η λειτουργία του.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Καναλακίου, Ιωάννης Δήμας, έκανε λόγω για μεγάλες υλικές ζημιές, κατολισθήσεις και ανησυχία στους κατοίκους.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Αισθητός από την Πάτρα μέχρι και τη... Λαμία

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάτρα, στον Πύργο, στα Ιωάννινα, στην Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα αλλά και σε Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα ακόμα και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Όπως αναφέρουν πολίτες στα social media, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια με έντονη βοή. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει σε Πρέβεζα, Άρτα και Αγρίνιο που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, ενώ αναφορές έρχονται και από την Αλβανία με πολλούς πολίτες να δηλώνουν πως ένιωσαν έντονα τον σεισμό.

Ταρακουνήθηκε η Ήπειρος

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/3), στις 02:49, 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ήταν 10 χλμ. Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 23:38, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 7 χλμ. βόρεια του Καναλλακίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με το EMSC, υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του

Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS), κατέγραψε τη δόνηση στα 5,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Πάτρα, στον Πύργο, στα Ιωάννινα, στην Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα αλλά και σε Λαμία, Λάρισα, Τρίκαλα ακόμα και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Όπως αναφέρουν πολίτες στα social media, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια με έντονη βοή, ενώ αναφορές έρχονται και από την Αλβανία με πολλούς πολίτες να δηλώνουν πως ένιωσαν έντονα τον σεισμό.

Σύμφωνα με αναφορές, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Αθήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr