ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός - Φωκίδα: Μετά τα 5,1 Ρίχτερ τραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας – Η ανησυχία των επιστημόνων

Σεισμός - Φωκίδα: Μετά τα 5,1 Ρίχτερ τραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας – Η ανησυχία των επιστημόνων
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 12,7 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού, λίγα χιλιόμετρα νότια της Αράχοβας και της Δεσφίνας.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Καθώς οι μετασεισμοί είναι ελάχιστοι και μικρής έντασης η ανησυχία των ειδικών είναι μεγάλη μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα - μετά τον σεισμό τραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας στην περιοχή 

Σε επιφυλακή παραμένουν οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το γεγονός ότι τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα δεν είχαν εκδηλωθεί πολλοί μετασεισμοί και με μεγάλα μεγέθη προβλημάτιζε τους ειδικούς σε σχέση με το εάν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που «κούνησε» μέχρι και την Αττική ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι μετά τη δόνηση... τραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας στη Φωκίδα.

«Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι ενδεχομένως ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο με μικρή πιθανότητα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες να γίνουν αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί για να χαρακτηρίσουμε με περισσότερη βεβαιότητα τον 5,1 ως τον κύριο σεισμό» ανέφερε ο Γεράσισμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στον Alpha.

Όσον αφορά στο φαινόμενο με τα νερά της θάλασσας, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά στα νερά δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία».

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα - Σεισμός: Η περιοχή της Ελλάδας που θα «χτυπηθεί» από 6 ρίχτερ τα επόμενα οχτώ χρόνια

«Καμπανάκι» Τσελέντη για σεισμό 5,1 Ρίχτερ: Τα νερά σε Λουτράκι και Ξυλόκαστρο μπήκαν ένα μέτρο μέσα

Ισχυρός σεισμός κοντά στην Δεσφίνα - Έγινε αισθητός και στην Αθήνα