ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΧ - ΡΩΓΜΕΣ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ

ΣΕΙΣΜΟΙ

Οδοιπορικό Newsbomb.gr στους Ζάρακες: Οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο

Οδοιπορικό Newsbomb.gr στους Ζάρακες: Οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο
Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στο χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Με τον πρωτοφανή, ακόμα και για τους παλαιότερους, τρόμο του Εγκέλαδου, ζουν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι του χωριού Ζάρακες, στη νότια Εύβοια, πολύ κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Οι συνεχείς δονήσεις μεγέθους μέχρι και 5 Ρίχτερ έχουν ξεσηκώσει τους ανθρώπους στο Ζάρακες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που είτε δεν έκλεισαν μάτι, είτε προτίμησαν να κοιμηθούν στα οχήματά τους. Αρκετά από τα κτήρια και τα σπίτια, άλλωστε, του μικρού χωριού, είναι παλαιής κατασκευής, ενώ έπειτα από την πρώτη δόνηση, σχηματίστηκαν και επικίνδυνες ρωγμές σε τοίχους.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο χωριό, ενώ το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το σημείο.

Η ανησυχία και ο φόβος είναι διάχυτος, καθώς ακόμα και οι παλαιότεροι δεν θυμούνται άλλη φορά να έχουν ζήσει αυτό το φαινόμενο. Άλλωστε, πρόκειται για άγνωστο ρήγμα, αφού στην περιοχή δεν έχουν ξανασυμβεί ισχυροί σεισμοί.

«Κουνηθήκαμε πολύ και φοβηθήκαμε. Πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα, άλλοι δεν κοιμήθηκαν καθόλου. Ήταν πολύ δυνατός και με θόρυβο», περιγράφουν κάτοικοι στον φακό του Newsbomb.gr, ενώ άλλοι ρωτάνε με αγωνία τον φωτορεπόρτερ Νίκο Χριστοφάκη αν έχει κάποια νεότερη πληροφορία από τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.

Άλλοι, πάλι, αποφάσισαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους και «ότι γίνει», ενώ την ίδια ώρα η βροχόπτωση στην περιοχή, από την κακοκαιρία «Άριελ», κάνει την κατάσταση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ακόμα πιο δύσκολη.

«Με τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε», αναφέρουν, ελπίζοντας οι επόμενες ώρες και ημέρες να είναι ήσυχες και η επερχόμενη κακοκαιρία να είναι το μόνο που θα τους απασχολήσει…

Δείτε το οδοιπορικό του Newsbomb.gr:

Ο Χρήστος Τραννός, πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, περιγράφει την κατάσταση και τις ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής:

Δείτε φωτογραφίες από τις ρωγμές στα κτήρια:

Μηχανικοί ελέγχουν τις ζημιές στα κτήρια:

Εικόνες και βίντεο από τις ρωγμές σε νηπιαγωγείο

Ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και κτήρια στην Εύβοια μετά τις συνεχείς δονήσεις μεγέθους μέχρι και 5 Ρίχτερ, με τους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι. Αν και οι ζημιές είναι μικρές κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να επεκταθούν αν συνεχιστούν οι σεισμοί.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Ζάρακες ένα νηπιαγωγείο έχει ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, ενώ σε κάποια σημεία έχουν πέσει σοβάδες. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για την ασφάλεια των παιδιών.

Όπως είπε η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ζαράκων, Σαραντάρη Ευδοκία, στο Newsbomb.gr «μετά από τους δύο κύριους σεισμούς κάποιο ρήγμα που προυπήρχε βάθυνε και κάποια άλλα εμφανίστηκαν τώρα». Παράλληλα, έδειξε τα σημεία του Νηπιαγωγείου που παρουσιάζουν ζημιές.

Η κα Σαραντάρη αναφέρει ότι φοβάται για το μέλλον των παιδιών. Στο νηπιαγωγείο Ζαράκων πάνε 12 παιδάκια.

Όπως είπε περιμένουν τους εμπειρογνώμονες για να δουν αν είναι ασφαλές το κτήριο για την επιστροφή των παιδιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι αν δεν μπορούν να γυρίσουν θα βρουν άλλο κτήριο. Μάλιστα, ανέφερε ότι το κτήριο του νηπιαγωγείου είναι πιο πρόσφατα χτισμένο από το δημοτικό, κι όμως στο δημοτικό δεν εντοπίστηκαν ρωγμές.

Σχετικές ειδήσεις