ΣΕΙΣΜΟΙ

Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια

Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο υποχρεωτικός πλέον προσεισμικός έλεγχος θα ξεκινήσει από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Τι προβλέπεται.

Υποχρεωτικοί καθίστανται πλέον οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια, όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας παρέστη χθες (17/2) στη σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων, όπου συζητήθηκε η βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Όπως σημείωσε στο Newsbomb.gr, «την επόμενη Τετάρτη θα υπάρχουν λεπτομέρειες. Τώρα έγινε μια πρώτη συζήτηση», ενώ ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος. Τα μέτρα θα προκύψουν μετά την όλη διαδικασία».

Ο καθηγητής, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί. Έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αυτή η βάση δεδομένων υπάρχει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έως τώρα, παρά τις εκκλήσεις που κάναμε για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, το ποσοστό των κτιρίων ήταν πολύ χαρακτηριστικά μικρό που ελέγχετο κάθε χρόνο

Κτήρια και αντισεισμικοί κανονισμοί

«Το 30% των κτηρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Αυτά τα κτίρια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα 30% κτιρίων που δομήθηκαν από το -69 μέχρι το -84. Αυτά τα κτίρια τα οποία δομήθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δεν έχουν πρόβλημα, εκτός εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις, αν είναι ασυντήρητα και ούτω καθεξής», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Τόνισε, επίσης, ότι τα κτήρια που χτίστηκαν από το 1959 και πριν είναι κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000 κτήρια από τα 80.000 για τα οποία είχε δοθεί εντολή για προσεισμικό έλεγχο.

Διευκρίνισε, δε, ότι από τα 55.000 κτίρια που απομένουν για έλεγχο δεν χρησιμοποιούνται όλα. Είναι αποθήκες, είναι κτήρια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει κάθε μία πενταετία, κάθε μία δεκαετία, να επανελέγχουμε τα κτήρια, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η αντισεισμική τους επάρκεια.

Συνολάκης: Τι μάθαμε από τους μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για σεισμό στην Ελλάδα αντίστοιχο με αυτόν της Τουρκίας, είπε ο κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

«Όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει», είπε.

Τι μας έχουν διδάξει οι μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε

«Ήταν ένα τεστ για την πολιτική προστασία. Η γεωλογική ιστορία είναι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς σχετικά μικρούς σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά το χρόνο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά για το τοπικό ρήγμα και είναι και μια άσκηση της πολιτικής προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικές ειδήσεις