Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός: Το «τέρας του Ιονίου» - Το ενεργό ρήγμα που «τρομάζει» Λευκάδα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Newsbomb

Ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα στη χώρα, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, είναι εμφανές και καταγράφηκε από drone. Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την κατάστασή του και τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντισεισμική προστασία.

Η ομάδα του Up Stories σε συνεργασία με αυτή του Above View, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βίντεο με το ρήγμα του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στη Λευκάδα. Πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα που «κόβει στα δύο» το Ιόνιο πέλαγος καθώς εκτείνεται μέχρι την Κεφαλονιά και το δυτικό μέρος της Ζακύνθου. Σύμφωνα με μελέτες, είναι ένα ρήγμα ικανό να δώσει σεισμό που ξεπερνά τα 7 Ρίχτερ κάτι που προφανώς και ανησυχεί επιστήμονες και κατοίκους.

Στις εικόνες που έχει καταγράψει το drone, φαίνονται οι συνέπειες από παλαιότερους σεισμούς του συγκεκριμένου ρήγματος. Ολόκληρα βουνά έχουν κοπεί στη μέση και το ρήγμα έχει «καταπιεί» ένα μεγάλο μέρος τους, σύμφωνα και με όσα αναφέρει η ομάδα του Up Stories.

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την δυτική ακτογραμμή και είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής. Έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆ και ανατολική κλίση.

Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής ακολουθείται για ένα μήκος 17 km. Το βορειότερο τμήμα του, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγ. Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα.

Το επικίνδυνο ρήγμα που χωρίζει το Ιόνιο στα δύο.Up Stories

Το συμπέρασμα της επιστημονικής μελέτης των επιστημόνων Θεοδώρου Ροντογιάννη και Γεώργιου Τσιαμπάου

Η μελέτη των ρηγμάτων στο νησί της Λευκάδας και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των παλαιότερων ισχυρών σεισμών καθώς και του σεισμού του 2003, έδειξε ότι ως σημαντικότερο ενεργό ρήγμα μπορεί να θεωρηθεί το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης Αγίου Νικήτα - Αθανίου, το οποίο έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆, παράλληλη σχεδόν με τη δυτική ακτογραμμή. Το ρήγμα αυτό έχει παρόμοια γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο ρήγμα Κεφαλονιάς-Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις απότομες ακτές, η διαμόρφωση των οποίων δεν συνδέεται με την ύπαρξη κανονικού ρήγματος, αλλά με την τεκτονική ανύψωση της ξηράς, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης που επικρατεί στην περιοχή και επακόλουθα φαινόμεναβαρύτητας.

Μέσα στο συγκεκριμένο σεισμοτεκτονικό περιβάλλον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μη επιφανειακής ανάδρασης του ρήγματος Αγίου Νικήτα - Αθανίου, παρά την τόσο έντονη μορφοτεκτονική του παρουσία και την καταγραφή πολλών σεισμικών επικέντρων κατά μήκος του, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται σε μεγάλη περίοδο επανάληψης της δράσης του. Εν τούτοις, η περιοχή του ρήγματος αυτού συνδέεται, σχεδόν σε όλους τους σεισμούς, με αυξημένες καταστροφές στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον καθώς και υψηλού βαθμού σεισμικές εντάσεις.

Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr: Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Μαξίμου για τους σεισμούς στην Ελλάδα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για ζητήματα προσεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής προστασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου με στόχο την πρόληψη και προετοιμασία σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο Newsbomb.gr για τη συζήτηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και τα θέματα που ανέλυσαν σε πρώτο επίπεδο με τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. «Έγινε μια συνολική συζήτηση για τη βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα συζητήθηκαν θέματα κανονιστικών και σεισμικών διατάξεων, θέματα ελέγχων στα κτήρια, ενώ έγινε πρόταση για νέες μελέτες για τον χάρτη αντισεισμικής διακινδύνευσης της χώρας. Επιπλέον σύμφωνα με τον καθηγητή έγινε συζήτηση για να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις στα σχολικά συγκροτήματα σε περίπτωση σεισμού και γενικότερα αναφέρθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. «Την επόμενη Τετάρτη θα υπάρχουν λεπτομέρειες. Τώρα έγινε μια πρώτη συζήτηση», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Στο τέλος ο καθηγητής επισήμανε σχετικά με την ανθεκτικότητα των κτηρίων και των σχολικών υποδομών στη χώρα σε περίπτωση σεισμού ότι «Πάντα υπάρχει κίνδυνος. Τα μέτρα θα προκύψουν μετά την όλη διαδικασία. Οι συζητήσεις γίνονται σε προληπτικό επίπεδο.»

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.