Σεισμός Καρδίτσα: Τι σεισμούς μπορεί να δώσει το ρήγμα των Τρικάλων

Newsroom Newsroom

Σεισμός Καρδίτσα: Τι σεισμούς μπορεί να δώσει το ρήγμα των Τρικάλων

Σεισμός τώρα: Η σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:12 το πρωί της Παρασκευής (31/08/2018), κοντά στην Καρδίτσα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα - Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Μουζάκι - Παρά το γεγονός ότι οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθυσηχαστικοί αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τεκτονικά ρήγματα της περιοχής είναι ενεργά και έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερεύνης κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων. 

Θυμίζουμε ότι ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, το Σεπτέμβριο του 2017 είχε δηλώσει στην ΕΡΤ Λάρισας ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον δυο μεγάλα ρήγματα:

Στη Νότια Θεσσαλία από το Μαυρομάτι Καρδίτσας ως τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 ρίχτερ και το ρήγμα στην περιοχή Τύρναβος-Αργυροπούλι-Ροδιά που μπορεί να δώσει σεισμό 6 με 6,5 ρίχτερ.

Το άλλο μεγάλο ρήγμα που περνάει από τους Σοφάδες Καρδίτσας, με το μεγάλο σεισμό του 1954 θεωρείται ασφαλές καθώς η εκτόνωση της σεισμογενούς δραστηριότητας διαρκεί για 1000 χρόνια!

Ο κ.Γκανάς και η ομάδα του ερευνούν την περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφοντας και διερευνώντας τα πιο επίφοβα σημεία της.

«Η Θεσσαλία έχει 20 γνωστά ρήγματα. Ωστόσο υπάρχουν και τα λεγόμενα αθέατα ρήγματα, εκείνα που δεν φαίνονται. Κρυφά ρήγματα κάτω από το υπέδαφος και κοντά σε μεγάλες πόλεις. Προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε», εξηγεί ο κ.Γκανάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΕΙΣΜΌ ΠΟΥ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η ομάδα ανακάλυψε και ένα ρήγμα που δεν γνώριζε: είναι το ρήγμα της Γυρτώνης, μέρος του οποίου περνάει κάτω από τη νέα Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Επίσης, έρευνες γίνονται στα ρήγματα της Κάρλας.

«Η Λάρισα έχει αρκετά ρήγματα, ωστόσο έχουμε αναφορές για μεγάλο σεισμό που έκανε στην περιοχή το 1941 με ζημιές και θύματα. Εκεί που έχει πολλούς αιώνες να κάνει μεγάλο σεισμό είναι στη Βόρεια Θεσσαλία, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Κάτω Όλυμπος» επισημαίνει ο γνωστός σεισμολόγος.

Σχετική έρευνα στα ρήγματα της περιοχής είχαν κάνει οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Παπαζάχος και είχαν καταγράψει τα ακόλουθα:

rigmata 1

Από τη μελέτη των Παναγιωτόπουλου - Παπαζάχου προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

rhgmata 3

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σεισμός Καρδίτσα: Τι σεισμούς μπορεί να δώσει το ρήγμα των Τρικάλων
01
Σεισμός Καρδίτσα: Τι σεισμούς μπορεί να δώσει το ρήγμα των Τρικάλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved